miércoles, 10 de febrero de 2021

Els alls tendres han guanyat!

Fent cas a les votacions de la setmana passada, aquí teniu la publicació de l'hortalissa guanyadora. 

 

L'hortalissa del mes: alls tendres


Els alls pertanyen a la família de les liliàcies, i així com la ceba o el porro, tenen una flor esfèrica i una olor característica.


Els alls es planten entre el setembre i el febrer, tradicionalment en lluna minvant, enterrant les dents més grosses i sanes que tenguem, i amb la part punxeguda de cara amunt. Es podran collir els alls tendres a partir de dos mesos després de sembrar-los. En canvi, si el que interessa és obtenir cabeces d’alls haurem d’esperar fins al juny. Per què es desenvolupin bé és important que el sòl estigui ben llaurat i amb bon drenatge, i també que tenguin algunes setmanes de temperatures baixes. I sobretot, cal no deixar-los florir.




Tot i ser d’origen asiàtic, aquesta hortalissa ja era emprada per egipcis, grecs i romans amb finalitats medicinals i culinàries, i va ser introduit a Amèrica pels colonitzadors espanyols.

L’all és ric en minerals i vitamines del grup B, C i E, i els alls tendres tenen també molta fibra i aigua.

Tenen moltes propietats beneficioses per la salut: es recomana consumir-ne per reduir el colesterol i la pressió arterial, en la prevenció del càncer i per reforçar el sistema immunològic i també se’n reconeix el seu efecte antibiòtic. La principal responsable d’aquestes propietats beneficioses de l’all és una substància anomenada al·licina, que s’allibera especialment quan aixafem o tallem l’all molt fi.

 

Pel que fa al seu ús alimentari, s’emplea tant cru, com bullit o fregit, com a condiment en molts plats i salses. A Mallorca és especialment popular afegir una picada d’all i julivert en moltes receptes: a l’arròs brut, en peixos i carns torrades… A més, els alls tendres són indispensables per a una bona coca de verdures..



No hay comentarios:

Publicar un comentario