domingo, 3 de junio de 2018

Planificació de cultiu de bulbs per a flor tallada

Durant el primer i segon trimestre d'aquest curs els alumnes de 3r curs de Paisatgisme i Medi Rural han col·laborat amb el grup de 2n curs de Floristeria i Jardineria, planificant i portant a terme la plantació de bulbs per a obtenir flor tallada i usar-la en l'elaboració d'arranjaments. El cultiu ha estat un èxit i encara més ho han estat les múltiples composicions florals que s'han realitzat amb les diverses flors.

Material vegetal. La plantació es va realitzar dia 2 de Novembre

Les condicions inicials eren senzilles: produir flor tallada que usarien els companys del mòdul de Floristeria abans de les vacances de Setmana Santa, ja que després els alumnes de 3r van a fer pràctiques en empresa.



La primera tasca era decidir les espècies. Les escollides van ser el lliri bord o vicari (Ornithogalum arabicum L.), fragedis (Freesia sp), iris (Iris × hollandica), tulipes (Tulipa) i jacints (Hyacinthus). 





Es va realitzar una recerca d'informació per tal d'establir les condicions òptimes del cultiu, marcs de plantació i altres característiques. Ja sabíem que faríem el cultiu al sòl a dins l'hivernacle usant una sola línia de reg. 

Per tal de preparar el sòl es va desherbar, passar motocultor, es va aplicar herbicida a les voreres i es va afegir matèria orgànica. Ja ens van advertir que la vegetació espontània podria ser un problema... 

Passades les vacances de Nadal, la línia semblava un cultiu d'ortigues, corretjoles (Convolvulus sp) i Fumaria sp. Elles, molt bones competidores, estaven absorbint nutrients i fent ombra a les plantes cultivades. 

Un cop solucionat el problema (temporalment...), vam entutorar les espècies que ho necessitaven: els lliris bords, les fragedis i els iris.

I poc a poc van començar a sortir les flors: primer els jacints, que van ser ràpids i més tard algunes tulipes. En aquestes dues espècies es va apreciar la importància de tenir un sòl amb una textura franca o inclús arenosa que afavoreixi un bon drenatge. No era el cas i l'aportació de matèria orgànica no va ser suficient per aconseguir-ho. Vam apreciar diferències en els diversos cultivars de tulipes: els que varen donar més bon resultat van ser els de color blanc "Clearwater". Els jacints van fer la tija molt curta. Tot i així encara en van sortir algunes composicions florals molt interessants.

Finalment van arribar l'esplet de flors: iris, fragedis i els lliris bords. Una imatge val més que mil paraules, diuen. Jutgeu vosaltres mateixos... 


Val a dir que el projecte s'ha culminat de manera impressionant gràcies a l'habilitat del professorat i l'alumnat de floristeria, que han utilitzat les flors combinant-les amb molt bon gust amb d'altres per a realitzar les més variades composicions, tal com podeu veure al vídeo. 

Seguirem fent cultius i rams per molts d'anys!

1 comentario: