lunes, 11 de junio de 2018

Estudi de l'eficiència tèrmica de l'hivernacle


Hivernacle petit
Hivernacle mitjà

Hivernacle gran

A l'IES Felanitx disposam de diverses instal·lacions agràries per practicar tots els processos de producció de plantes. Entre d'altres tenim tres hivernacles. L'hivernacle del tipus túnel fa 25 metres de llargària i 7 metres d'amplada. La funció dels hivernacles és modificar a l'alça la temperatura al seu interior i permetre el conreu de vegetals en millors condicions o fora de temporada.

L'objectiu del present estudi és poder quantificar fins a quin punt aquestes estructures en general, i la ubicada a l'institut de Felanitx en particular poden modificar les temperatures del seu interior, respecte de les de l'exterior.

A fi de mesurar la incidència sobre les temperatures s'ha duit un registre amb un termòmetre electrònic amb la seva corresponent sonda que ens indica quines temperatures màximes i mínimes s'han enregistrat durant el període de temps comprès entre el 8 de novembre i el 21 de març, tant a l'interior de l'hivernacle com a l'exterior.

Aquests en són els resultats:

Es pot veure en aquest gràfic 1 el registre total tant de màximes com de mínimes a l'interior del túnel i a l'exterior. No hem realitzat la mitjana, ja que només ens interessen els valors extrems que són els que ens donaran problemes a l'hora de la gestió d'un cultiu. A primera vista podem veure com les diferències entre les temperatures màximes (Interior-Exterior) és molt més gran que a les temperatures mínimes (Interior-Exterior). Ho podem veure en detall als gràfics 2 i 3.

També podem observar com hi ha pics aberrants deguts, molt possiblement, a un mal mesurament. Dins les temperatures mínimes són especialment preocupants aquelles al voltant de 1ºC i inferiors ja que poden minvar enormement el ritme de creixement o fins i tot provocar la mort cel·lular i necrosi de teixits, tot i trobar-se a l'interior d'un hivernacle.

Amb tot això, arribam a aquestes conclusions:
L'hivernacle tipus túnel de l'Institut, ofereix poca protecció davant les baixes temperatures de l'hivern però ofereix unes màximes prou càlides per a cultius poc sensibles al fred. Per tal de portar a terme cultius amb tolerància baixa al fred seria necessari instal·lar altres sistemes que proporcionin calor a l'interior de l'hivernacle durant les hores amb temperatures més baixes
 
R.O.C.
3r curs
Paisatgisme i medi rural
FP Agrària
IES Felanitx

Coneixes les nostres instal·lacions? Visita'ns.

No hay comentarios:

Publicar un comentario