martes, 5 de diciembre de 2023

S'Arada: el nou vi elaborat pels estudiants de Vitivinicultura.


S'arada
Presentam el nou vi elaborat pels estudiants de Vitivinicultura

Please read below the full article in English.

Igual que una arada és essencial per a preparar el terreny per als fruits que vendran, els estudiants de Vitivinicultura de l'IES Felanitx ens hem preparat per a elaborar amb dedicació i oferir amb alegria el vi S'Arada. El nom del vi fa referència a la necessitat de preparació de la terra per cultivar la vinya així com formar els professionals en l'exigent sector de la vitivinicultura actual.

El color vermell morat intens i una capa elevada donen vida a aquest vi, com una expressió vigorosa dels raïms que hem cultivat. Les aromes primàries de fruita vermella, i les subtils de vainilla i fruits secs provinents de la criança, juntament amb tocs de regalèssia i fum, donen a s'Arada una riquesa olfactiva molt interessant. Al paladar, s'Arada revela la seva complexitat amb el gust predominant de fruita vermella madura, amb notes de maduixa i cirera, que es reforça per la seva viva acidesa, els intensos tanins i una bona persistència. El cupatge que hem compost per a aquest vi parla de l'esforç que hem fet en la seva elaboració.



L'etiqueta del vi és més que un simple embolcall; amb ella hem volgut capturar la metàfora de l'arada com a eina simbòlica per a la preparació de la terra, talment la nostra formació com a vitivinicultors. El dibuix d'un vinyet que s'estén fins a l'horitzó, amb les línies precises de l'arada, crea un patró elegant sobre la terra i afegeix un toc autèntic al vi. A més, n'hem realçat en daurat l'apòstrof del nom com a senya d'identitat local ja que estam treballant per promoure els productes de quilòmetre zero.



Com una arada obrint camí a les collites futures, s'Arada és el testimoni gustós de l'aprenentatge i la formació professional que marquen el camí cap a la professionalització en el sector vitivinícola balear.


S'Arada, el vi negre que hem elaborat els alumnes del cicle formatiu de grau superior en Vitivinicultura a l'IES Felanitx, és una proposta única que destaca per la dedicació i cura que hi hem posat perquè el pugueu gaudir.

Beveu amb moderació. 🍷🍷



Hereinafter, you can read the same article in English.

Just as a plough is essential to prepare the ground in order to bear the expected fruits, the students of Viticulture at IES Felanitx have prepared themselves to elaborate a new wine and offer it to you with joy. The name of the wine ("S'arada" is the Catalan name for "The plough") refers to the need to prepare the land to cultivate the vine, the same way there is a need to train professionals in the nowadays demanding sector of viticulture.

The purple-red deep intensity of this wine, brings to life a vigorous expression of the grapes we have grown. The primary aromas of red fruit, and the subtle aromas of vanilla and nuts come from ageing. The more accurate tasters will perceive some hints of licorice and smoke, which provide to S'arada wine a very interesting aromatic richness.


On the palate, s'arada reveals its complexity with the predominant taste of ripe red fruit, with notes of strawberry and cherry. The whole bouquet is reinforced by its lively acidity, the intense tannins and quite a long persistence. The blend we have composed for this wine speaks of the effort we have put into its preparation.



The wine label is more than just a wrapper; therefore, we wanted to capture the metaphor of the plough as a symbolic tool to prepare the soil, just as is our training as winegrowers. The drawing that represents a minimalist vineyard stretches towards the horizon, with the precise lines created by the plough work, creates an elegant pattern on the land and adds an authentic touch to or product. We have highlighted in gold the apostrophe in the name of the wine as a remarkable sign of local identity.




As a plough paving the way for future harvests, S'arada is a tasteful testimony of our learning process and our professional training, altogether in order to mark the path towards professionalization in the Balearic wine sector.

S'arada, the red wine produced by the Winemaking students at IES Felanitx, is a unique proposal standing out for the dedication and care we have put into it so that you can enjoy it.

#wineinmoderation



jueves, 2 de noviembre de 2023

CELEBRAM TOTS SANTS COM A JARDINERS FLORISTES




CELEBRAM TOTS SANTS COM A JARDINERS FLORISTES

VENDA D’ESTRANYS
Amb motiu del Dia de Tots Sants i Dia dels Difunts hem organitzat una campanya de venda d’estranys. 

Des de fa setmanes, els alumnes de segon curs del grau mitjà de jardineria i floristeria hem treballat amb els alumnes d'FP bàsica posant en pràctica les habilitats per condicionar i vendre plantes.


Prèviament, hem implantat una ambientació al vestíbul de l'institut. En el muntatge, que simbolitza el pas des de la part més apagada de la mort cap a la llum de les ànimes entre les quals destacaven dos exemplars d’estranys ben florits. La instal·lació també incorpora petits detalls representatius de la celebració de “Halloween”.
Hem triat els estranys com a producte principal, que en aquestes dates són símbol de dol, així com de la llarga vida i la immortalitat, honor i respecte. 


La venda es va realitzar al hall del centre durant els esplais en la vigília del dia de Tots Sants. En aquesta ocasió es van rebre exemplars de diferents mides i colors de tardor (blanc, grana, groc, rosa, taronja i vermell) des d'un viver de la comarca en un estat òptim. Cal dir que la venda ha estat un èxit i tothom va quedar satisfet amb el resultat de la campanya.



VISITA AL CEMENTIRI MUNICIPAL DE FELANITX
El 2 de novembre ens dirigim en bicicleta al cementiri municipal de Felanitx per fer una visita tècnica amb l'objectiu d’analitzar les composicions florals típiques que els familiars i amics ofrenen en memòria dels difunts. L’objectiu de la visita és observar de manera crítica l’ús d’elements vegetals i de tota classe de materials complementaris en els arranjaments florals consumits massivament en aquesta temporada. També valoram la repercussió econòmica de la campanya pel sector de la flor. Trobam els jardins i l'entorn del cementiri de Felanitx molt ben cuidats.




Vos esperem a tots a la campanya de Nadal.




martes, 10 de octubre de 2023

Voreres. Instal·lació floral

VORERES


VORERES és el nom de la primera instal·lació floral del curs 23/24 creada pels alumnes de floristeria.

Relaciona la jardineria amb la floristeria i s'inspira en un trencador paisatgista contemporani. "El Tercer Paisatge, un fragment indeterminat del Jardí Planetari, designa la suma de l'espai que deixa l'home a l'evolució del paisatge, només a la natura. S'inclouen en aquesta categoria els espais urbans o rurals, els espais de transició, els terrenys abandonats, els pantans, els erms, les torberes, però també els MARGES DE LES CARRETERES, les costes, els terraplens del ferrocarril, etc. : llocs inaccessibles, cims de muntanya, zones no cultivables, deserts; parcs i naturals..." Manifesto del tercer paisatge. Gilles Clément. 2004.



A partir d'un caramull d'herbes seques (que seleccionam acuradament) i uns llistons de fusta (que foradam amb un trepant) decoram un espai comú del nostre centre. Sense escumes plàstiques. Senzill, natural i reutilitzat.

N'havíeu vist algun d'igual abans?


#🌾🌾 #♻️ #fp #fpagraria #floristeria #jardinera #cfgm #iesfelanitx #herbes #malesherbes #tercerpaisatge #marge #voreres #installaciófloral #alumnes #iesfelanitx #environmentalfriendly

martes, 19 de septiembre de 2023

Inici de curs

El centre referent en viticultura i enologia a les Illes Balears és l'IES Felanitx.

Fa sis cursos (el setembre de 2018) ampliàvem la nostra oferta de Formació professional estrenant els estudis de Vitivinicultura. El cicle formatiu de grau superior, amb una durada de 2000 hores, ha aportat ja cinc promocions de joves entusiastes al sector vitivinícola balear. Els nostres exalumnes han pogut incorporar-se en el món laboral especialitzant-se en àmbits molts concrets que són del seu interès; com ara el manteniment de la vinya, les podes, les diferents tasques al llarg de l'any en el celler i, fins i tot, en la comercialització de vins.


L'institut de Felanitx fa vint-i-cinc anys que forma jardiners.

El cicle formatiu de grau mitjà en Jardineria fou el primer a impartir-se a Felanitx. De llavors ençà, s'han actualitzat i ampliat els currículums del sector agrari fins arribar al dia d'avui on s'ofereix la possibilitat de formar-se en jardineria, floristeria i agricultura per diferents mitjans. L'oferta formativa inclou els estudis per a Tècnic en Jardineria i floristeria; el Tècnic bàsic en Agrojardineria i composicions florals i les certificacions professionals en activitats auxiliars en agricultura i en floristeria. A banda, també s'imparteixen la certificació professional en Elaboració de vins i licors.

Al llarg d'aquests anys han estat molts els estudiants que vinguts d'arreu de Mallorca, i també de fora, han triat l'IES Felanitx per professionalitzar-se. Alguns d'ells han participat del programa Erasmus + per completar la seva formació a l'estranger.


Encetem el nou curs amb il·lusió per atendre la formació en tots aquests camps.

Aquest és l'actual equip de professors de la Família professional agrària i de les indústries alimentàries a l'IES Felanitx.



Aquest és un exemple de l'interès que despertà la novetat de poder estudiar i professionalitzar-se en Vitivinicultura a Mallorca.

Antics alumnes en viatge d'estudis.


Aquelles persones que estiguin interessades a formar-se en el sector agrari o del vi, encara hi són a temps: contacteu amb nosaltres per qualsevol mitjà i vos informarem de les engrescadores possibilitats que teniu.



martes, 13 de junio de 2023

Sortides de juny: Ca na Justa i Varietats Locals

 


Durant el mes de juny, amb l’alumnat de primer de grau mitjà i primer de bàsica hem realitzat dues sortides a la localitat de Porreres, una als Planters Ca na Justa i l’altra a la seu de l’Associació de Varietats Locals.




Aquestes visites han estat una oportunitat per a l’alumnat a l’hora de comprendre la importància de conservar la biodiversitat agrícola: les varietats locals de plantes presenten adaptacions específiques a les condicions climàtiques, i del sòl de cada zona, alhora que conserven certa variabilitat que els permet seguir evolucionant. A més, generen llavors totalment fèrtils que garanteixen un futur alimentari segur, a l’abast de tothom i resilient davant de possibles canvis.



En primer lloc, vam tenir l’oportunitat de visitar un comerç que, des de fa quatre generacions, ofereix planter d’hortalisses i altres plantes, així com de també de llavors. De la mà de na Cati, vam poder veure els hivernacles on hi fan créixer les diferents plantes des que germinen les llavors fins que estan a punt de vendre. Així mateix, tenen també un hort que és especialment interessant, ja que Ca na Justa obté d’allà les seves pròpies llavors d’algunes varietats. Per exemple, selecciona les tomàtigues i cebes que conserven les característiques pròpies i en preserven així la seva diversitat genètica. Quan les llavors ja estan disponibles, les deixen assecar bé per garantir-ne un emmagatzematge correcte. Va ser molt enriquidor poder veure com duen a terme aquestes tasques, algunes de les quals s’han mantingut en el temps, i d’altres s’han anat modernitzant per fer la feina de manera més eficient i acurada.




Així mateix, durant la visita a l’Associació de Varietats Locals ens van explicar la importància de la tasca que duen a terme i també vam veure com realitzen diferents processos com poden ser la realització de tests de germinació - per assegurar la qualitat de les llavors amb què fan feina - o el triatge de llavors de diferents espècies, amb tècniques que varien depenent del fruit que fa cada planta, de la mida de les llavors, etc.


 
Les sortides didàctiques són una molt bona oportunitat per aprendre “in situ” i de manera pràctica coneixements i tècniques emprades en el nostre àmbit d’estudi, i estam molt agraïts amb Ca na Justa i a Varietats Locals per l’atenció i el temps que mos van dedicar.









miércoles, 31 de mayo de 2023

Jornada de Portes Obertes!

L'IES Felanitx us convida a la Jornada de Portes Obertes de Formació Professional i Certificats de Professionalitat que es realitzarà el proper 9 de juny a les 19 h. 

Aquesta jornada s'iniciarà a l'aula d'audiovisuals per fer una presentació general dels estudis que s'impartiran el proper curs 23/24. A continuació, es farà una ruta per visitar les aules i els tallers dels estudis d'interès.



DILLUNS 5, CINTES I VINS


La planta Chlorophytum comosum, coneguda com a “cintes”, és originària del sud d’Àfrica però molt populars tant en jardineria com en decoració d’interiors arreu del món.



Aquesta planta té propietats molt beneficioses, ja que es considera purificadora de l’aire: segons un estudi de la NASA, és especialment eficient en l’eliminació de monòxid de carboni i formaldehid que poden alliberar el vernís dels mobles, aerosols i cosmètics.




A més, és una de les plantes més agraïdes que podeu trobar. En el nostre clima les podem tenir tant a l’interior com a l’exterior (sempre que no tenguin moltes hores de sol directe) i, a més, tenen unes necessitats de reg força “flexibles”... 


Dilluns dia 5 de juny, al Hall, vos convidam a visitar-nos a la paradeta amb els cossiols que l’alumnat de primer de FPB d’Agrojardineria han preparat. Hi serem durant els dos patis. Si voleu posar un poc de color i alhora depurar l’aire de casa vostra, passeu! A més, durant el segon esplai, el professorat també hi podrà trobar el vi negre que enguany ha elaborat l’alumnat del Grau Superior de Vitivinicultura, Suquí.





martes, 23 de mayo de 2023

Sortida a T'Estim

 

Avui dilluns, amb l'alumnat de FP1 Bàsica i GM1 hem conegut el projecte T'Estim, a Manacor.

 


En José Antonio Rodado ens ha explicat en què consisteix aquest projecte i mos ha mostrat les instal·lacions on produeixen les seves infusions. Es tracta d'un projecte que integra el compromís social amb el mediambiental, D'una banda, l'associació Estel de Llevant ofereix formació i feina a persones amb malalties mentals, per promoure la seva autonomia i desenvolupament professional. De l'altra, el producte obtingut compleix amb les característiques de ser un producte local, i amb el certificat de producció ecològica. Tots els processos així com els materials empleats compleixen amb els criteris de sostenibilitat, com per exemple les bossetes on va el te, que són de midó de blat de moro i es poden compostar.

El nom del producte sorgeix de la idea de promoure la salut mental i llevar l'estigma que acompanya les malalties d'aquest tipus: T'Estim.



Hem pogut veure el lloc on s'assequen les plantes després de collir-les, així com el lloc on es preparen les bossetes d'infusió, les "piràmides", gràcies a una màquina que hem vist en funcionament. La separació de les fulles de les tiges, l'envasat, i demés tasques logístiques es produeixen de forma manual. 

A les instal·lacions hi ha una botigueta on es troben les diferents línies de productes.


Finalment, ens han ofert un tast de la infusió que cadascú ha triat i que, com mos ha explicat en José Antonio, conviden a prendre's un moment per gaudir i desconnectar, i, en definitiva, estimar-nos.