L'HORTALISSA DEL MES: LA CARXOFA
La carxofera, carxofer o escarxofera (Cynara cardunculus var. scolymus) és una planta conreada del gènere Cynara.
Es tracta de la mateixa espècie que el card comestible, però la carxofera n'és la varietat scolymus.
Flor de la carxofera
L'origen d'aquesta planta es creu que és al sud d'Europa, a la zona mediterrània. Arriba a tenir fins a 2 metres d'alçada. Les fulles són de color verd grisós o glauc, i el revers blanquinós. És un cultiu que necessita molta aigua i molt d’adob, així com una bona poda per obtenir el màxim de carxofes. De la carxofera se n'aprofiten els capítols florals tendres que reben el nom de carxofa o escarxofa.
Les carxofes tenen un elevat contingut en fibra i vitamines A i B, així com ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi. Se’n coneixen propietats colagogues i colerètiques (afavoreixen la síntesi i secreció de bilis), i hepatoprotectora, i té un efecte diürètic i digestiu. És també hipolipemiant i hipoglucemiant. Per tot això, el seu consum és molt beneficiós i se sol incloure en dietes “detox”.
D’entre les diverses varietats, destacarem la carxofa negra (o morada), que és pròpia de Mallorca, de mida més petita, amb petites punxes a la part superior i que destaca per ser molt tendra i de gust suau. Per primavera és quan en trobem al mercat en més quantitat i al millor preu.
Carxofa negra
De les carxofes convé despendre's de les puntes dels "sèpals", ja que la part més saborosa n'és la part inferior, i, sobretot el cor.
Cor de carxofa
Les carxofes es poden menjar crues o cuites segons el gust i la zona. Poden ser el plat central o es poden servir com a acompanyament. Es poden fer a la brasa o al forn, simplement bullides o al vapor amb un raig d'oli d'oliva, allioli o salsa vinagreta.
Carxofes farcides
No hay comentarios:
Publicar un comentario