La conservació de material vegetal consisteix en diferents tècniques que ens permeten preservar les flors o plantes originalment fresques en un altre format que ens permet gaudir-les al llarg de molt més temps.
Al llarg d’aquest passat trimestre ens hem apropat i familiaritzat amb diferents tècniques que ens permeten aconseguir aquest objectiu inicial. Així en els mòduls d'Operacions auxiliars en l'elaboració de composicions amb flors i plantes i Materials de floristeria els alumnes de segon d'FP Bàsica han recol·lectat plantes del centre i sobre aquestes hi han aplicat una sèrie de procediments per a fer-les perdurar en el temps, tals com tècniques d'assecatge i impressions.
Com a part final de tot aquest procés i amb la intenció de mostrar la feina feta, s’ha muntat un decorat al passadís de l’edifici d’Agrària on s’han exposat les composicions florals i impressions obtingudes en el marc del tema de “conservació de material vegetal”.
En primer lloc, els cossiols de flor seca han estat elaborats combinant material vegetal assecat per l’alumnat i també flor seca comprada, ja que per l’època de l’any en què es va realitzar, era difícil obtenir la suficient quantitat de plantes silvestres amb flor.
L’assecament s’ha realitzat en ramells penjats cap per avall a diferents punts de les instal·lacions: dins l’hivernacle, davall l’umbracle, dins el taller i a l’aire lliure. S’ha optat per un lloc o l'altre segons la fragilitat de la planta i les seves aptituds per a l’assecatge. A més, per a dur a terme aquestes composicions s’han usat tècniques de "tapejar" i enfilferrar el material vegetal, preparació del cossiol amb filferro i esponja i el penjat final a unes estructures de canya.
Per altra banda, el decorat també inclou unes làmines de flor premsada elaborades íntegrament a partir de material recol·lectat i premsat pels alumnes. La premsa botànica ens ha permès extreure la humitat de les plantes, conservant-ne altres propietats. El resultat es pot observar a les següents fotografies.
En darrer lloc, hem optat per la cianotípia com a tècnica d’estampació usada des de fa més d’un segle entenent-lo com a mètode que ens permet conservar material vegetal en un format diferent. Anna Atkins fou la primera a utilitzar aquesta fórmula en fotografia, documentant falgueres i altres plantes com moltes algues. Aquest procediment, per tant ens permet fer perdurar les plantes impreses al llarg del temps. A més d’un caire decoratiu ens du a conèixer des d’un altre punt de vista les espècies vegetals que hi ha al nostre entorn.
Finalment, apuntar que en tots aquests casos s’ha seguit una premissa bàsica a tenir en compte i és la de recol·lectar el material vegetal òptim i amb més bon estat, així com la de realitzar el procediment de conservació immediatament després de la planta haver estat collida. D’aquesta manera ens asseguram de partir d’unes flors i plantes sanes i en bon estat que ens permeten un resultat final òptim.
No hay comentarios:
Publicar un comentario