viernes, 30 de abril de 2021

La flor del mes: l'orquídia barca





A

Són moltes les espècies d’orquídies, la majoria d’elles tenen un origen tropical i moltes són epífites (creixen sobre la soca dels arbres). Les que podem trobar fàcilment als vivers i, per tant, les més venudes són les dels gèneres: Angelonia, Cambria, Cattleya, Cymbidium (orquídia barca), Dendrobium, Miltonia, Odontoglossum (orquídea Tigre), Oncidium (ballerines), Paphiopedilum (sabatetes), Phalaenopsis, Vanda i Zygopetalum. Sens dubte, els avenços tècnics que han facilitat el cultiu intensiu creixent en els últims anys, han alçat la Phalaenopsis i la Cymbidium al consum massiu i l’èxit de vendes. D’aquesta última planta, la Cymbidium grandiflorum i els seus híbrids parlam en aquest mes d’abril.


El gènere Cymbidium, inclòs en la família de les orquidàcies, agrupa una cinquantena d’espècies diferents. Són plantes monocotiledònies i perennes, totes elles amb flors prou grans i vistoses de simetria bilateral. Les fulles herbàcies són allargades (de dos pams o més) i una mica rígides però, el seu interès principal, està en les vares florals.


Es compra generalment com a planta d’interior en un petit cossiol ple d’un substrat específic (no necessiten molta terra). D’altres gèneres d’orquídia venen en cossiol transparent incolor perquè les arrels aèries (de color gris-verdós) puguin rebre la llum del sol i fotosintetitzar. En llocs molt càlids sobreviurien a l’exterior però mai resistiran gelades i mai no floreix a l’estiu.


En realitat, l’orquídia barca és molt poc exigent i això fa molt fàcil el seu cultiu. El més important és no anegar-la per evitar la pudrició de les seves arrels. També ha de rebre gran quantitat de llum per a que es mostri vigorosa. Els canvis de temperatura entre dia i nit afavoreixen la floració si la variació no és molt dràstica.


Com que la flor és gran, de textura cerosa, i pesada és convenient subjectar la vara floral amb una canyeta clavada al cossiol o a un altre suport decoratiu; d’aquest manera aconseguirem que no tombi i que quedi ben vistosa. Pot durar entre sis i dotze setmanes si es cuida bé.


Com a flor tallada s’usa en ocasions molt especials ja que es cara i no dura gaire; per tant, la incorporam en arranjaments de categoria com en rams de núvia o altres composicions de luxe que desprenen aromes delicades.


A les floristeries la podem trobar tot l’any tan en cossiol com en flor tallada. Algunes vegades es presenta una sola flor ben gran en una capsa decorativa. També venen adob específic per a orquídies que ens permeten assegurar la llarga vida d’aquestes plantes tan interessants.

 

lunes, 19 de abril de 2021

Una hortalissa amb un gran cor

 

L'HORTALISSA DEL MES: LA CARXOFA

La carxofera, carxofer o escarxofera (Cynara cardunculus var. scolymus) és una planta conreada del gènere Cynara.

Es tracta de la mateixa espècie que el card comestible, però la carxofera n'és la varietat scolymus.

Flor de la carxofera

 

L'origen d'aquesta planta es creu que és al sud d'Europa, a la zona mediterrània. Arriba a tenir fins a 2 metres d'alçada. Les fulles són de color verd grisós o glauc, i el revers blanquinós. És un cultiu que necessita molta aigua i molt d’adob, així com una bona poda per obtenir el màxim de carxofes. De la carxofera se n'aprofiten els capítols florals tendres que reben el nom de carxofa o escarxofa. 

 

Les carxofes tenen un elevat contingut en fibra i vitamines A i B, així com ferro, calci, fòsfor,  magnesi, potassi i sodi. Se’n coneixen propietats colagogues i colerètiques (afavoreixen la síntesi i secreció de bilis), i hepatoprotectora, i té un efecte diürètic i digestiu. És també hipolipemiant i hipoglucemiant. Per tot això, el seu consum és molt beneficiós i se sol incloure en dietes “detox”.

 

D’entre les diverses varietats, destacarem la carxofa negra (o morada), que és pròpia de Mallorca, de mida més petita, amb petites punxes a la part superior i que destaca per ser molt tendra i de gust suau. Per primavera és quan en trobem al mercat en més quantitat i al millor preu.

Carxofa negra

 

De les carxofes convé despendre's de les puntes dels "sèpals", ja que la part més saborosa n'és la part inferior, i, sobretot el cor. 

 

Forma sencilla de preparar corazones de alcachofa - VIX Forma sencilla de preparar corazones de alcachofa - VIX

Cor de carxofa 

 

Les carxofes es poden menjar crues o cuites segons el gust i la zona. Poden ser el plat central o es poden servir com a acompanyament. Es poden fer a la brasa o al forn, simplement bullides o al vapor amb un raig d'oli d'oliva, allioli o salsa vinagreta

 

Carxofes farcides

 

jueves, 15 de abril de 2021

FCT 2021: pràctiques en empresa en temps de crisi.


Estrenen nova etapa els nostres alumnes què, just fa unes setmanes, van acabar les sessions teòriques i pràctiques presencials al nostre centre. Ara han començat la seva formació en centres de treball (FCT).


L’alumnat del Cicle formatiu de grau mitjà en Jardineria i Floristeria acompleixen les seves pràctiques en empreses de la comarca dedicades al viverisme, la jardineria i la floristeria. Els esperen uns mesos de plena activitat de cara a disposar tot el necessari per a la incerta temporada turística.


Durant el primer trimestre uns quants alumnes van realitzar la seva FCT en jardineria i floristeria amb èxit.




L’alumnat del Cicle formatiu de grau superior en Vitivinicultura practicarà les competències apreses a l’IES i d’altres noves en cellers i distribuïdores de vins. A més a més, compaginaran les pràctiques amb la redacció dels seus projectes en la indústria vitivinícola.





Hem de fer menció de la bona acollida dels empresaris de la comarca per acollir el nostre alumnat en aquests temps de crisi i apostar per la Formació professional:
5 caixes i mitja, Armero i Adrover Vinicultors, Asubuhi Sa Vall, Binigrau Celler, Bodegas Bordoy, Floristeria Avinguda, Floristeria de Petra Marga, Galmés i Ribot, Jardiners de s’Horta, JLL Tisey, Planters Ca na Justa, Plantyserv Manacor, SalMa Flors, Vins Miquel Gelabert i Viveros Mora.

 

Gràcies i molta sort a tots!


miércoles, 14 de abril de 2021

Ens vols conèixer? Vine a la jornada de portes obertes en línia.



Aquest mes d’abril presenta les JORNADES DE PORTES OBERTES VIRTUALS per tal de donar a conèixer la nostra oferta educativa. Podràs conèixer, de part del professorat, tot tipus d’informació sobre els diferents estudis, les activitats habituals, les sortides acadèmiques i professionals i aclarir tots els dubtes que poden aparèixer a l’hora de decidir què estudiar el pròxim curs.


Podeu trobar l’enllaç a la reunió virtual per Meet al nostre web http://www.iesfelanitx.cat/ i a les nostres xarxes socials.


ESTUDIS

DIA

HORA

FP Administració i gestió

Dimarts, 20 d’abril de 2021

18:00

FP Electricitat i electrònica

Dimarts, 20 d’abril de 2021

18:30

FP Agrària

Dimarts, 20 d’abril de 2021

Accediu aquest dia i hora aquí

19:00

FP Indústries alimentàries

Dimarts, 20 d’abril de 2021

Accediu aquest dia i hora aquí

19:30

ESO (Joan Capó i Migjorn)

Dissabte, 24 d’abril de 2021

10:00

ESO (Reina Sofia, S'Algar i altres centres)

Dissabte, 24 d’abril de 2021

11:00

Batxillerat

Dissabte, 24 d’abril de 2021

12:00


Si hi estau interessats també podeu demanar cita per a mantenir una reunió presencial mantenint en tot moment les mesures de seguretat i prevenció Covid-19.


Recordau que el PROCÉS D'ADMISSSIÓ als cicles formatius de formació professional en el règim presencial i dual per al curs 2021-2022 estarà obert de l’1 al 30 de juny de 2021.



Avisa a qui li pugui interessar! ;)

martes, 13 de abril de 2021

Conservació de material vegetal amb els alumnes de segon de Formació Professional Bàsica


La conservació de material vegetal consisteix en diferents tècniques que ens permeten preservar les flors o plantes originalment fresques en un altre format que ens permet gaudir-les al llarg de molt més temps.


Al llarg d’aquest passat trimestre ens hem apropat i familiaritzat amb diferents tècniques que ens permeten aconseguir aquest objectiu inicial. Així en els mòduls d'Operacions auxiliars en l'elaboració de composicions amb flors i plantes i Materials de floristeria els alumnes de segon d'FP Bàsica han recol·lectat plantes del centre i sobre aquestes hi han aplicat una sèrie de procediments per a fer-les perdurar en el temps, tals com tècniques d'assecatge i impressions.


Com a part final de tot aquest procés i amb la intenció de mostrar la feina feta, s’ha muntat un decorat al passadís de l’edifici d’Agrària on s’han exposat les composicions florals i impressions obtingudes en el marc del tema de “conservació de material vegetal”.  


En primer lloc, els cossiols de flor seca han estat elaborats combinant material vegetal assecat per l’alumnat i també flor seca comprada, ja que per l’època de l’any en què es va realitzar, era difícil obtenir la suficient quantitat de plantes silvestres amb flor. 


L’assecament s’ha realitzat en ramells penjats cap per avall a diferents punts de les instal·lacions: dins l’hivernacle, davall l’umbracle, dins el taller i a l’aire lliure. S’ha optat per un lloc o l'altre segons la fragilitat de la planta i les seves aptituds per a l’assecatge. A més, per a dur a terme aquestes composicions s’han usat tècniques de "tapejar" i enfilferrar el material vegetal, preparació del cossiol amb filferro i esponja i el penjat final a unes estructures de canya.


  


  



Per altra banda, el decorat també inclou unes làmines de flor premsada elaborades íntegrament a partir de material recol·lectat i premsat pels alumnes. La premsa botànica ens ha permès extreure la humitat de les plantes, conservant-ne altres propietats. El resultat es pot observar a les següents fotografies. 


   
 

En darrer lloc, hem optat per la cianotípia com a tècnica d’estampació usada des de fa més d’un segle entenent-lo com a mètode que ens permet conservar material vegetal en un format diferent. Anna Atkins fou la primera a utilitzar aquesta fórmula en fotografia, documentant falgueres i altres plantes com moltes algues. Aquest procediment, per tant ens permet fer perdurar les plantes impreses al llarg del temps. A més d’un caire decoratiu ens du a conèixer des d’un altre punt de vista les espècies vegetals que hi ha al nostre entorn.


 

                        


Finalment, apuntar que en tots aquests casos s’ha seguit una premissa bàsica a tenir en compte i és la de recol·lectar el material vegetal òptim i amb més bon estat, així com  la de realitzar el procediment de conservació immediatament després de la planta haver estat collida. D’aquesta manera ens asseguram de partir d’unes flors i plantes sanes i en bon estat que ens permeten un resultat final òptim.