miércoles, 22 de abril de 2020

Míldiu l'abril

Abril es presenta plujós i la seva aigua és ben rebuda per la major part dels cultius. Ara bé, l'augment progressiu de les temperatures que experimentarem pot conduir a una situació no desitjada: que ens trobem en les condicions més favorables per la propagació de determinades malalties.


En aquest cas ens ocupam d'un fong, el míldiu que en algunes zones s'anomena cendrada però que no cal confondre amb el fong oïdi. Hi ha vàries espècies d’aquest fong oomicet i algunes d’elles són específiques de determinades famílies d'hortalissa, de fruiters i, particularment, de vinya. El grau d'afectació pot variar segons la varietat del cep: uns seran més resistents i d’altres més febles al seu atac amb aparició d'un borrissol blanquinós a les parts més afectades.

En el cas dels vinyets, hem de tenir en compte que els períodes de floració i de quallat són els moments on la vinya és més sensible a l’atac del míldiu i on es poden ocasionar les majors pèrdues de collita. Per infectar els ceps, el fong necessita d’aigua líquida (pluja o rosades) i unes temperatures majors de 10 ºC. Aquestes dues condicions estan donant-se actualment a la nostra illa; per tant, cal fer un seguiment a les nostres plantes i fer-ne el control més adient amb els diferents mètodes que s'aprenen als mòduls professionals de Sanitat vegetal i Control fitosanitari.











Tot i això, s'ha de dir que en alguns casos s'aprofita la retirada o assecat dels grans del raïm afectat per aquest fong per tal de donar més força als grans que queden.

>>> Vegeu el vídeo de Pilar Oliver (enòloga i propietària del celler Miquel Oliver) explicant la primera defensa contra el míldiu en l'article de la DOP Pla i Llevant aquí.


Heu trobat ja alguna planta amb símptomes ocasionats per míldiu aquest mes?

No hay comentarios:

Publicar un comentario