jueves, 12 de marzo de 2020

Com es determina la data de verema?

Marcar al calendari quin dia s’ha de veremar una parcel·la de vinya pot ser bé una tasca pròpia d’un mag o bé d’un tècnic que es basi en determinacions analítiques. Els alumnes del projecte «De la terra a la copa: feim vi!» han conegut de primera mà quin és el procediment per saber si un raïm es troba en el moment òptim de maduració per ser veremat o si per al contrari, el raïm necessita estar major temps a la vinya.


Per aquest motiu, els alumnes de 3r d’ESO s’han posat en la pell d’un tècnic encarregat de l’estudi dels índex de maduració del raïm i han realitzat una bateria d’analítiques per esbrinar l’estat de les baies de raïm. El seu punt de partida foren dues mostres de raïm ja premsat, és a dir, dues mostres de most corresponents a la varietat Manto negro i Viognier. El mostreig d’aquest raïm es realitzà el setembre de l’any passat i es congelà fins al moment del seu ús.


Cada un dels grups base treballaren amb l’estudi de diferents paràmetres, coneixent l’objectiu de cada analítica, el seu procediment al laboratori i el material necessari per a poder-les dur a terme. En concret, realitzaren determinacions de l’acidesa total mitjançant una valoració; densitat fent ús del densímetre, pH amb el pHímetre, alcohol probable emprant el refractòmetre i mesuraren també la temperatura per si el paràmetre anterior requeria de correccions.







Una vegada fetes les determinacions al laboratori, es realitzà una posada en comú dels resultats de cada equip de treball a l’aula. Es realitzaren els càlculs pertinents i també una comparació entre la mostra de most negre i most blanc. També s’analitzà la informació proporcionada per cada paràmetre i es comprovà si els resultats obtinguts de cada analítica complien amb la normativa establerta al BOE (RD 1044/1987, de 31 de juliol).


Què trobau de l’activitat realitzada?

No hay comentarios:

Publicar un comentario