miércoles, 9 de febrero de 2022

Descobrint Cognac amb ERASMUS+

Un dels projectes més enriquidors del que disfrutem a l'IES Felanitx és ERASMUS+.  Aquest curs hem tengut el privilegi de participar en unes jornades d'intercanvi organitzades per l'Institut de Richemont a la localitat de Cognac. 

Mapa zona i les anyades de Cognac
Imatge 1: Mapa zona i les anyades de Cognac.

Imatge 2: Museu de la ciutat de Cognac dedicat a la cultura del destil·lat dela zona

La producció de conyac és un dels pilars econòmics de la comunitat de la ciutat i els seus voltants. Famílies senceres dediquen la seva vida a la producció de raïm de la varietat "ugni blanc", que es fermenta molt ràpidament i es destil·la per tal d'elaborar el que anomenen "eau de vie", que és l'origen del que coneixem com a conyac. Aquesta activitat marca la necessitat d'oferir formació professional relacionada als centres educatius.




Imatge 3: Evolució del conyac durant el pas del temps.




Imatge 4: Pati de l'Institut de Richemont. A la dreta s'ubica la capella
emblemàtica del centre.
L'Institut de Richemont és un centre que ofereix una gran varietat d'estudis, entre els quals hi trobam un cicle formatiu sobre viticultura enològica. Aquest punt de coincidència amb el nostre centre ens va permetre establir llaços amb l'alumnat mitjançant unes sessions pedagògiques. Varem tractar temes sobre l'agricultura i la viticultura a Mallorca, les línies d'investigació actuals relacionades en la recuperació de les varietats i llevats autòctons, exportació de vi a l'illa i ajudes i subvencions pel sector del vi.


A Richemont varem coincidir amb altres grups de convidats de Lituània i Bulgària, i compartirem experiències utilitzant sempre l'anglès com a llengua vehicular. 

Imatge 5: Taller d'elaboració de galetes. Cada equip de feina estava format
per alumnes del centre i dos professors de diferents orígens.

Tant als alumnes com als professors de Richemont els vam donar a conèixer el nostre centre i els estudis que oferim incidint de forma més directa sobre el CFGS de Vitivinicultura.

Imatge 6: Intervenció dins l'aula.

La setmana en la que ens varen acollir els nostres companys francesos varen organitzar unes jornades ERASMUS en les que varen intervenir les autoritats de la zona, empresaris i alumnes vinculats en el projecte.

Imatge 7: Moment de la intervenció en la que el professor Joan Rosselló donava a conèixer el projecte ERASMUS del que disfrutem en el centre, les nostres sensacions i espectatives com a col·laboradors amb Richemont. 

Durant la nostra estància a França, a més de descobrir les costums, paisatges i gastronomia pròpia, ens va dur a conèixer un centre d'investigació relacionat amb l'elaboració de l'eau de vie, varies destil·leries i una boteria pel que fa a l'especialitat d'indústries alimentàries i d'una granja de vaques i d'una escola- centre de de jardineria relacionat amb l'especialitat agrària.


Imatges 8-11: Diversos moments de les visites que varem realitzar a diferents sectors de treball de la localitat de Cognac.

Esperam poder donar continuïtat a aquesta experiència en un futur amb els nostres companys de Richemont, i que tant els seus alumnes com els nostres tenguin l'oportunitat d'aprofitar aquesta nova connexió generada entre els nostres centres. 

Imatge 12: Representants de l'IES Felanitx a les instal·lacions (antiga sala de tast) de Richemont. 








 

No hay comentarios:

Publicar un comentario