martes, 12 de febrero de 2019

Can Axartell

Les vinyes de Can Axartell es troben a una vall localitzada al sud de Pollença, al peu de les muntanyes de la Serra de Tramuntana ocupant una extensió d'aproximadament 35 hectàrees.

El grup de Vitivinicultura visità les instal·lacions de la mà de l' encarregada de la part vitícola juntament amb l'enòleg. La finca on es situa la bodega i la vinya consta d'una possessió i després d'una petita introducció sobre la seva història explicaren al grup que no només es dediquen a la producció de vi sinó que també tenen, entre altres, oliveres.


Feta la presa de contacte i ubicats a l'àrea, primer de tot ens varen ensenyar la zona on tenien les varietats de vinya autòctona com per exemple Premsal, Giró Ros, Argamussa i Valent Blanc (varietats de raïm blanc) i també varietats negres com Callet, Manto Negro, Escursac, Gorgollassa i Giró Negre. A la finca duen a terme pràctiques ecològiques i com a anècdota ens varen contar que enguany el problema més greu que varen tenir va ser una invasió exagerada de caragolí.






Després de ensenyar-nos la vinya ens varen mostrar la part on tenien tota la maquinària per fer la feina de camp: tractors, diferents tipus d'equips aplicadors de productes fitosanitaris, maquinària per retallar l'amplada dels ceps...


Durant la visita també varem tenir la oportunitat de veure el tractorista com realitzava la prepoda amb la prepodadora, ja que coincidia amb l’hora i la temporada. Un dels aspectes que més cridà l'atenció dels alumnes va ser la  la quantitat de maquinària que tenien.



Llavors vam entrar a la bodega, la principal i major característica que té aquesta bodega és que duen a terme el procés d'elaboració aplicant el mètode de gravetat.

La bodega està construïda literalment incrustada dins una antiga pedrera. Ens van explicar que l'edifici s'havia creat exclusivament com a bodega,de manera tot estava dissenyat per facilitar el procés de producció. Com s'ha comentat, empren el mètode de gravetat. Per aquest motiu, la bodega consta de diferents nivells i a més a més, un braç grua per evitar l'ús de bombes.

Començant pel nivell arran de sòl, varem poder veure una taula de selecció òptica, desrapadores, diverses premses... i poc a poc anàrem descobrint els diferents de l'edifici seguint el camí seguit pel raïm des del moment que entra a la bodega fins que surt embotellat. Durant el recorregut vàrem poder veure bótes, dipòsits, sala de criança, laboratori... i més detingudament ens explicaren la manera de moure el vi entre els diferents dipòsits, que estaven a la darrera planta, fins l'embotelladora, que estava dues plantes per damunt sense utilitzar cap bomba. El mètode era introduint nitrogen a pressió dins els dipòsits que contenien el most i amb una mànega l'altre extrem podien transportar el vi.  Seguidament ens varen ensenyar la maquinària que utilitzaven per extreure el nitrogen de l'atmosfera per poder utilitzar-lo als dipòsits. Per continuar la visita ens varen ensenyar la sala on tenien les bótes de vi negre, i per últim l'embotelladora i el laboratori.



No hay comentarios:

Publicar un comentario