miércoles, 11 de julio de 2018

Formació Professional Bàsica cultiva patates!

Alejandro Camacho i Xavier Caldentey (alumnes d'FPB Agrària)

La patata (Solanum tuberosum) és una planta herbàcia que és originària del Perú.

La planta tarda aproximadament 120 dies des de que feim la sembra fins a què està a punt de collita. La sembra és sol fer a partir dels seus òrgans de reserva, en aquest cas el que més s'empra es un tros del tubercle que contengui gemes (“ulls”). El terreny on s'han de sembrar ha de tenir un sòl que no estigui molt pitjat per facilitar així la feina a l'hora de fer els cavallons per la patata, el sòl també ha de ser fèrtil ja que la patata agraeix molt uns alts nivells nutritius. La manera en la que es fa la preparació del terreny i la sembra varia segons el tipus de reg que utilitzem.

Sabies que...?

La planta va ser duita a Europa des d'Amèrica al segle XIV pels conquistadors espanyols. En un principi es creia que la patata, juntament amb altres vegetals, com la tomàtiga, era tòxica cosa que després és va desmentir. A més a més la patata ha estat important a les èpoques de fam donada la seva facilitat de cultiu i recol·lecció.


El nostre cultiu

Nosaltres, el alumnes de 1r de Formació Professional Bàsica en agro-jardineria i composicions florals, varem realitzar un cultiu de patates a l'hivernacle tipus túnel del centre, sembrant-hi dues línies de 15 metres cada una. Primer tallàrem les patates per a sembrar de la varietat King Edward per la meitat deixant com a mínim dos ulls a cada tros. Posteriorment, per tal de preparar el terreny de sembra passàrem el motocultor per des compactar el sòl, després vàrem afegir un parell de carretons de compost que preparàrem fa uns mesos amb ajuda dels companys de 1r de Grau Mitjà. Una vegada afegit el compost vàrem tornar a passar el motocultor, aquesta vegada per mesclar el compost amb el sòl, en el terreny ja fertilitzat vàrem fer una síquia on col·locàrem les patates que després vàrem enterrar, deixant un caramull de terra i compost damunt de cada patata. Finalment col·locàrem el reg per degoteig que regava deu minuts al dia i ja només ens havíem d'ocupar d'entrecavar i desherbar els voltants de les plantes.

La inversió per aquest cultiu va ser una bossa de patates per a sembrar d'uns 3kg aproximadament, i vàrem obtenir una producció final d'entre 40 i 50 quilos, que es varen vendre, amb un inesperada gran acceptació entre el professorat del centre.

Si no les has tastades enguany, prova-les el curs vinent!







No hay comentarios:

Publicar un comentario