El 28 de maig de 2021 publicàvem al setmanari Felanitx un article sobre la formació professional agrària i d'indústries alimentàries impartida al nostre centre. El vos deixam a continuació per si és del vostre interès aprofitant que està oberta la matrícula fins dia 30 d'aquest mes.
La formació professional agrària, una opció de futur.
L’FP bàsica és un cicle de dos anys per a persones que no han finalitzat l’ESO i volen continuar la seva formació cap a un vessant més professional. Segons dades de l’anàlisi que hem comentat al principi, la taxa d’inserció un any després de la titulació i per branca de coneixement mostra uns valors que superen el 50% en el cas d’Agrojardineria i composicions florals. A mesura que s’avança i van passant dos i tres anys de l’obtenció del títol, la taxa d’inserció va creixent.
Els cicles de grau mitjà són, segons l’anomenada anàlisi, el grup més nombrós del conjunt de l'FP. En aquest cas “la taxa d’inserció dels titulats de grau mitjà l’any 2014-15 se situa en el 61,1% un any més tard de la finalització dels estudis, i assoleix el 76,7% dos anys més tard”. Això vol dir que en el tercer any de la finalització dels estudis, gairebé 3 de cada 4 graduats formen part dels treballadors i de les treballadores de les Illes Balears.
Pel que fa al cas concret de la família agrària, aquesta presenta una taxa d’inserció de més del 60% de l’alumnat just l’any posterior de finalitzar els estudis, segons marca l’anàlisi. Aquesta xifra no contempla l’alumnat que treballa en sectors diferents de l’agrari ni tampoc aquell gruix d’alumnes que decideix continuar els seus estudis.
D’altra banda, els estudiants de grau superior representen gairebé un 40% dels titulats d’FP en el curs 2017-18. Seguint amb les dades d’aquesta anàlisi, “les taxes d’inserció dels titulats de grau superior, del curs 2014-15, se situen en el 68,4% un any més tard de la finalització dels estudis, i assoleix el 75,8% dos anys més tard”. A més, entre un 50% i un 60% dels titulats d’FP superior d’alta a la Seguretat Social, segons el curs analitzat, tenen, l’any següent de la finalització dels estudis, un contracte indefinit.
Val a dir que aquest barem no inclou els i les alumnes del cicle superior de vitivinicultura, estudis de recent implantació que pertanyen a la família d’indústries alimentàries, donat que és una formació que va començar fa tres cursos, el 2018-19. En aquest sentit, encara és molt aviat per emetre dades realistes respecte a la inserció d’aquest alumnat en el mercat de treball.
Pel que fa a les possibilitats d’aquesta formació, són vàries i diverses, donat que abracen tant l’àmbit de treball de camp, el de celler, així com tot el que es relaciona amb el màrqueting i comercialització, entre d’altres. A més a més, enguany s’ha duit a terme la sembra de 1000 m² de vinya a un terreny de les nostres instal·lacions, així com el muntatge d’un petit celler. Paral·lelament, van en augment el nombre de cellers col·laboradors i també el d’altres professionals afins al sector que participen activament en la formació de l’alumnat.
Respecte a la inserció laboral de l’alumnat agrari i d’indústries alimentàries, cal dir que aquestes dades posen en evidència un fet que es fa recurrent en el nostre entorn, i de vegades fins i tot, amb dades que superen les que aquesta anàlisi exposa. La realitat a l’IES Felanitx és que la majoria d’estudiants que finalitzen els seus estudis agraris al nostre centre, troben feina el mateix any de la finalització del cicle, trobant-nos moltes vegades en situacions de no poder atendre les ofertes de feina que ens arriben per manca de personal desocupat.
Curiosament, un apunt que fa Miquel Llompart a l’estudi del 2017, Caracterització del sector agrari de les Illes Balears a partir de criteris agrícoles, forestals i ramaders, destaca els municipis de Manacor, Felanitx i Campos, com a nuclis on es concentra la major part de l’agricultura de l’illa de Mallorca.
Com a dada final, recordar que el termini de sol·licitud de places per a inscriure’s i optar a aquests estudis agraris és de dia 1 a dia 30 de juny.
Tota la informació es pot consultar a la web www.formacióprofessional.caib.es o contactant amb l’IES Felanitx.