Vos presentam el resultat d'una col·laboració entre els departaments de Formació Professional de l'IES Felanitx. Sorgit de la necessitat d'aprofitar al màxim els recursos disponibles, de comprovar com funciona de bé el treball en equip ben programat i de l'entusiasme abocat en els projectes que duim a terme amb l'alumnat.
Durant el mes de setembre i octubre es varen recollir pells i llavors, de varietats negres. Aquestes pells i llavors, s’obtenen del premsatge del vi negre, una vegada ha acabat de fermentar.
I perquè són interessants aquestes pells i llavors? La resposta és fàcil, es poden destil·lar i obtenir alcohol. I per tant material pel mòdul Indústries derivades.
I com es pot destil·lar les pells i llavors? A través d’un alambí de coure.
L’alumnat de segon del grau superior en Vitivinicultura durant el mes d’octubre va destil·lar i obtenir “orujo” o brisa. Però es va trobar amb la dificultat de destriar, la fracció d’alcohol que és apte pel consum humà, ja que en funció de la temperatura de destil·lació s’obtenen diferents tipus d’alcohol, i aquests no tots són aptes per consumir.
Es va comentar la problemàtica amb el gran mestre licorer Josep Maria Natta, i aquest ens va inspirar. A partir d’aquest moment, va començar una col·laboració amb el departament d’electricitat. Gràcies a la innovació, la imaginació i gran capacitat resolutiva de’n Tomàs Clar es va dissenyar el Destil·lador 2.0.
En primer lloc, l’alumnat de segon del grau superior en Vitivinicultura, van explicar la destil·lació i van exposar les necessitats, pel que fa a l'ús de l’alambí. Tot seguit, l’alumnat de segon curs del CFGM en Instal·lacions elèctriques i automàtiques, juntament amb el seu professor Tomàs Clar, varen elaborar i configurar el Destil·lador 2.0.
I que fa el Destil·lador 2.0? Idò s’han instal·lat uns sensors tèrmics a l’alambí, que ens permeten controlar la temperatura. Aquests sensors envien la informació a un programa informàtic, i des de qualsevol indret del centre es pot comprovar la temperatura, i saber si es destil·la la fracció d’alcohol que interessa o no. I per si no n'hi hagués prou, es pot regular la temperatura de destil·lació, ja que es pot regular fàcilment amb el programa.
Al principi del mes de Febrer es va poder comprovar de primera mà l’eficàcia del sistema! En senyal d’agraïment, es va fer un taller d’elaboració de licor de llimona. Durant aquest taller l’alumnat d’electricitat va poder comprovar que no tot l’alcohol és igual, igualment que els edulcorants que es poden usar. Cada un va elaborar el seu licor de llimona, esperem que el pugueu gaudir! Esperem que no sigui la darrera col·laboració!
A hores d’ara ja està en ple funcionament, i s’està fent una segona destil·lació de l’alcohol obtingut a l’octubre. Amb aquesta segona destil·lació, s’obté un alcohol més pur, i amb una graduació alcohòlica més elevada, fins ara s’ha arribat a una graduació de 84% vol. Aquest alcohol es podrà usar per a l’elaboració d’algunes begudes espirituoses. La fracció d’alcohol no apte pel consum s’usarà per a la neteja dels espais.
Només ens queda agrair a Tomàs Clar per la seva dedicació, a tot l’alumnat implicat i a Josep Maria Natta. Gràcies a tots!
El destil·lador 2.0 és una realitat!
#vitivinicultura #electricitat #electrònica #automàtic #destillació #still #raim #esperit #destillats
No hay comentarios:
Publicar un comentario