lunes, 24 de febrero de 2020

Passat, present i futur de la vinya i el vi a Mallorca: Pilar Oliver


El cicle de col·loquis "Passat, present i futur de la vinya i el vi a Mallorca" continua a l'IES Felanitx. El passat 18 de febrer es va comptar amb na Pilar Oliver de Vinyes i Bodegues Miquel Oliver de Petra.


Oliver es llicencià en Enologia al 1992 a Tarragona i continuà la seva formació a França on adquirí coneixements en comerç internacional de vins. Tots aquells que coneixen a na Pilar saben que la seva formació és molt completa, d'aquí que els seus estudis no sols es centraren en el món del vi sinó que també cursà estudis d’administració i direcció d’empreses. 

La formació complementària adquirida durant la seva trajectòria és gairebé infinita, però si que es pot comentar el seu pas per ALIMENTARIA, FIRAVI i INTERVIN a Barcelona, SITEVI a Montpelier, SALON DEL GOURMET a Madrid, FIMA i ENOMAQ a Saragossa, PROWEIN a Düsseldorf i LONDON WINE FAIR a Londres.


Quant a la seva experiència professional, es pot dir que s’ha focalitzat en les Vinyes i Bodegues Miquel Oliver des del 1989 però na Pilar ha deixat la seva empremta per diversos indrets de França, entre ells MAISON HUGEL, CHAMPAGNE ALEXADRE BONNET i CAVE VINICOLE PUPILLIN.

Durant la sessió, na Pilar va fer un gran repàs pels seus inicis en el sector fins al seu present amb una llarga llista d'anècdotes, tant personals com professionals, que varen deixar entreveure com havia canviat la perspectiva d'aquest món i la forma de treballar.


Els assistents al col·loqui varen poder demanar dubtes, curiositats i aclarir inquietuds que na Pilar va despertar a mesura que avançava el seu discurs.

Després del col·loqui es dugué a terme un tast dirigit dels vins Aia i Montferrutx, tot posant en context el seu procés de vinificació, la justificació del seu nom i la relació amb la seva etiqueta.


Aia 
Montferrutx

 

Des del departament d'Agrària i Indústries Alimentàries es vol agrair a Vinyes i Bodegues Miquel Oliver la seva participació en aquest cicle de col·loquis i en especial, a Pilar Oliver per la seva empatia amb els assistents i per haver transmès als nostres alumnes la passió pel món vitivinícola.

lunes, 17 de febrero de 2020

Visita tècnica a la bodega de Son Puig

El passat dimecres 12 de febrer els alumnes del cicle de Vitivinicultura van visitar una de les bodegues amb més caràcter de la nostra illa. A la vora del puig de Galatzó es troba la finca de Son Puig, coneguda per la seva producció de cireres i, com no, de vi.

Pati interior de la possessió.


Don Ramon Alabern fou el responsable de guiar i mostrar als nostres alumnes tant la possessió com les vinyes i les instal·lacions vitivinícoles.

Visita a una de les vinyes de Son Puig.
Botes de roure francès i americà. 

La història de com aquesta possessió arribà a les mans de la família Alabern i com Don Ramon ha aconseguit donar el carisma que caracteritza els  seus vins foren algunes de les anècdotes de la visita.

Un dels racons més idíl·lics de la possessió.
Per acabar, es dugué a terme un tast dels vins més joves de la bodega:
- Son Puig Estiu, que és un vi negre jove i alegre que ha passat subtilment per botes de roure francès i americà.
- Son Puig Rosat, elaborat a partir de Cabernet Sauvignon i Tempranillo, és un vi rosat que sorgeix de "la casualitat" i que el seu pas per boca no et deixa indiferent.
- Son Puig Blanc d'estiu, un vi blanc jove, fresc i amb tocs de fruita.



Don Ramon Alabern oferint un tast dels seus vins al nostre alumnat.



De part de l'IES Felanitx i especialment, de l'alumnat i professorat de la família d'indústries alimentàries, es vol agrair a la Don Ramon i a la seva família la seva acollida. Gràcies per dedicar-nos una estona del vostre temps!


Grup que visità Son Puig acompanyat per Don Ramon Alabern.





lunes, 10 de febrero de 2020

Visitam Vall d'Or Golf


El passat 6 de febrer els alumnes de Grau Mitjà de Jardineria i Floristeria (primer i segon curs) i els alumnes de segon curs d'Agrojardineria i Composicions Florals (FPB) visitaren les instal·lacions del Vall d'Or Golf.

Es tracta d'un camp amb 18 forats par 71 localitzat en un paisatge on es mescla la gespa amb pins, ametllers, garrovers i oliveres. La visita va estar guiada per Tolo Matamales, el Greenkeeper del camp, el qual va explicar als alumnes la distribució de les diferents zones verdes, les tasques pròpies d'un responsable de manteniment, les corresponents a un operari, la maquinària i les instal·lacions associades per al correcte funcionament del camp.




La visita es dividí en tres grans blocs de continguts corresponents a la zona verda, la zona de viver de pans d'herba i finalment la part relacionada amb les instal·lacions i maquinària.

Pel què fa a la primera part, es va fer una descripció de les zones diferenciades pròpies d'un camp de golf (green, ante-green, carrers, bunkers, llacs…) tot posant en context diferents pràctiques relacionades amb la freqüència i alçada de les segues, espècies majoritàries, problemes sanitaris associats, formes d'abonament, rutines de manteniment i canvi periòdic de posició de forats, aplicació de reguladors de creixement… D'altra banda, també es comentaren aspectes relacionats amb la instal·lació de reg i el seu control a partir dels satèl·lits distribuïts pel camp. En relació a aquest darrer aspecte, els alumnes varen conèixer la planificació dels programes de reg així com també la utilitat de disposar d'una estació meteorològica associada per optimitzar els recursos hídrics.


En relació a la producció de pans d'herba, Vall d'Or golf disposa d'una petita superfície destinada a la producció de pans d'herba, treballant sobretot amb espècies com Agrostis stolonifera, Festuca sp i Lolium perenne. En aquest context, es posà de manifest la problemàtica vinculada al Pennisetum clandestinum i les estratègies que es duen a terme amb l'objectiu de «conviure» amb aquesta espècie invasora.




Quant al taller i maquinària, es varen poder veure cada una de les màquines associades a les tasques pròpies d'un camp de golf tot posant atenció a les particularitats associades. En relació a aquest fet, un dels aspectes que més va cridar l'atenció de l'alumnat va ser la impremta de les rodes de la maquinària per no fer malbé la superfície de gespa.



Finalment, la visita acabà amb l'agraïment dels alumnes a Tolo per la seva paciència i dedicació i des del departament d'agrària es vol afegir també l'agraïment per haver transmès la passió per la seva feina als nostres alumnes.


viernes, 7 de febrero de 2020

Taller de Bonsais

La formació d'un bonsai és un procés llarg i acurat que crida l'atenció a molts dels nostres alumnes. Aquesta setmana l'alumnat de la família agrària ha tengut l'oportunitat de conèixer en profunditat cada detall implicat en l'elaboració d'aquests cultius japonesos tan curiosos. 

El responsable d'aquesta activitat ha sigut un dels alumnes de primer curs de Vitivinicultura, el qual ha transmès la seva gran passió pels bonsais així com també la filosofia que acompanya a la formació d'aquest tipus d'exemplars.

Imatge 1. El  ponent va traslladar a l'alumnat la seva passió cap els bonsais.
Imatge 2. Alumnat atent a les explicacions del ponent.

Els alumnes que han gaudit d'aquest taller durant dos dies d'aquest han estat els de primer i segon de FPB d'Agrojardineria i composicions florals així com també els alumnes de primer de GM de Jardineria i Floristeria. Durant la sessió del primer dia, els participants varen rebre una introducció teòrica i a més varen dur a terme de forma pràctica diverses accions del cultiu sobre diversos exemplars de bonsai que el ponent va aportar a l'activitat.
Imatge 3. Alumnes de 1r de FPB aplicant les tècniques per a trasplantar bonsais.
Imatge 4. Alumnes de 2n de FPB i de 1r de CFGM descompactant el substrat d'un bonsai.

Imatge 5. Alumnes de 1r de FPB treballant sobre un bonsai de ficus.
Durant el segon dia, els alumnes treballaren amb els seus propis exemplars ja que prèviament ja havien preparat esqueixos de roser destinats per a l'ocasió. Cada un d'ells va fer un esbós del que, d'aquí un temps, podrà ser el seu primer bonsai i realitzaren les accions pertinents tot seguint les pautes del ponent a fi de que el roser es pugui desenvolupar poc a poc adoptant les característiques d'un bonsai. Entre aquestes accions, cal destacar la forma de modificar la orientació de les branques dels vegetals mitjançant la utilització de fils ferros, tasca que va donar més d'un mal de cap a algun dels nostres alumnes. Estau atents a com evolucionen els bonsais!
Imatge 6. Esboç d'un futur bonsai.

Imatge 7. Alumnes de 1r de FPB col·locant fil ferros a un bonsai.

Imatge 8. Alumnes de 1r de FPB i de 1r de CFGM en la segona sessió del taller.


Imatge 9. Bonsais a punt per trasplantar.

Imatge 10. Alumne de 2n de FPB eliminant restes de substrat d'un bonsai.

Imatge 11. Alumnes de 1r de CFGM tractant de trobar la millor posició per a col·locar el bonsai.


lunes, 3 de febrero de 2020

Ikebanes per la Pau

















Ikebanes per la pau


El punt de partida ha estat conèixer els orígens d'aquesta diada que, des de l'any 1964, gràcies a l'impuls del poeta i educador santanyiner Llorenç Vidal Vidal, recorda el llegat de Mahatma Gandhi.

Els alumnes de segon curs de la FP en Jardineria i Floristeria també han participat en la celebració del dia escolar de la no violència i la pau de la següent manera:
Ho lliguen amb la llegenda de les mil grues d'origami convertides en símbol de la pau per mor de Sadako Sasaki: la nina japonesa que, mentre doblegava papers per construir la forma dels ocells, desitjava curar-se de la malaltia que patia produïda per la radiació de la bomba atòmica que van llançar sobre Hiroshima al final de la segona guerra mundial. Ella, sobretot, desitjava que hi hagués pau al món i no més guerres. Com que no ho va aconseguir els seus amics continuen construint grues i fins el dia d'avui tractant de conscienciar sobre els fets que podem fer des del nostre àmbit per contribuir a la pau.


En relació a aquests esdeveniments, els alumnes aprofundeixen en la cultura japonesa i estudien el simbolisme de l'ikebana: art consistent en col·locar flors i altres materials naturals en diversos suports amb finalitat estètica i simbòlica seguint practicant la filosofia zen. Per això acaben muntant a l'institut una instal·lació amb varis ikebanes per ambientar l'espai on es celebren les activitats del Dia escolar de la no-violència i la pau.



Tot triant el color blanc, s'han emprat flors d'Antirrhinum, Chrisanthemum, Gerbera, Iris i Lisianthus amb Aralia, Ruscus, Salix i Xerophillum.

Si voleu veure més sobre aquesta activitat, visitau el nostre instagram i la revista No diguis dois!