lunes, 28 de octubre de 2019

Posant a prova l'olfacte i el gust!



Els alumnes de 3r d'ESO de l'IES Felanitx que cursen el projecte "De la Terra a la copa: feim vi!" continuen amb la seva tasca, aprenent cada vegada més aspectes relacionats amb el món vitivinícola.

Avui presentam una de les pràctiques més habituals i importants que es duen a terme en aquest sector i que es fa imprescindible per a disposar i controlar la qualitat del raïm, most i vi. De què xerram? Del tast, contemplant els sentits com una de les eines més importants per a caracteritzar la matèria prima, els processos d'elaboració i el producte final.

En aquest cas, els alumnes varen treballar dos sentits: olfacte i gust, tenint el repte de complir amb els següents objectius:
1)Saber quins gusts es poden detectar.
2)Conèixer els diferents tipus de papil·les gustatives i com es relacionen amb els gusts que es poden percebre.
3)Relacionar el gust amb l'aroma i conèixer com aquests dos elements generen el sabor.
4)Avaluar raïm i most de tres varietats diferents.

En primer lloc, entre tots els alumnes es llistaren els diferents gusts que es poden percebre fent referència al gust dolç, salat, àcid i amarg. Posteriorment, cada un d'ells experimentà els quatre gusts tastant diferents solucions a fi de poder mapejar la seva llengua prenent consciència d'on detectaven en major mesura el gust de la solució. Com a resultat, diferenciaren diverses zones a la llengua i es relacionaren amb els diferents tipus de papil·les gustatives (calciformes, foliades, fungiformes i filiformes).

A continuació va ser el moment de saber diferenciar aroma, gust i sabor. Per a fer-ho, tots els alumnes es taparen el nas i introduïren a la seva boca un bocí de poma. Per sorpresa de tots, cap d'ells va poder identificar el sabor a poma fins que no es destaparen el nas, moment en què alguns alumnes de forma espontània feren el comentari de si era el mateix que els hi passava quan estaven constipats. I la resposta és afirmativa. Els sabors que percebem són una mescla entre el gust i l'aroma del que tastam, per aquest motiu, és difícil detectar el sabor d'un aliment si no el podem ensumar.


Posteriorment, arribà el moment de saber si realment els alumnes sabien emprar bé el seu sentit del gust i olfacte. Els alumnes dugueren a terme un "Qui és Qui?" on les fitxes del joc eren tres mostres de varietats diferents de raïm i tres copes amb els seus respectius mosts. Cada un dels alumnes analitzà de forma individual els grans de raïm i els mosts. A partir del seu aroma, gust i sabor esbrinaren quina mostra de raïm anava amb la seva corresponent copa de most. Després d'obtenir els resultats, realitzaren una comparació per parelles i finalment es realitzà una posada en comú grupal, moment en què es desvetllà cada una de les tres varietats que havien manipulat.


Gairebé tots els alumnes varen saber relacionar les característiques most-raïm, de manera que ja poden dir que saben com emprar dos dels seus sentits per identificar varietats!


miércoles, 23 de octubre de 2019

Beure te

Els alumnes de segon curs de Formació professional bàsica també aprofitam les celebracions per conèixer un poc més les plantes. Un elabora un te marroquí i gaudim del ritual de la preparació de la infusió per estudiar  les característiques botàniques i els beneficis per la salut i la disposició de l'ànim amb plantes aromàtiques.


Conèixes les propietats de les plantes utilitzades per a fer infusions?
Quina és la teva infusió preferida?
Té elaborat pels nostres alumnes acompanyat d'alguns dels dolços d'aniversari que han dut.

Keep calm and enjoy

lunes, 14 de octubre de 2019

Benvinguda dels nostres alumnes

Aquest any hem rebut alumnes de manera escalonada. Inicialment varem rebre els alumnes de 1r del CFGS de Vitivinicultura i dues setmanes després a la resta d'alumnat, els de 2n de vitivinicultura, els dos grups del CFGM de jardineria i floristeria i de formació bàsica d'agrojardineria i composicions florals.

Consideram que generar un bon ambient de feina és essencial per tal d'aconseguir un curs profitós i se'ns ocorre agrair la confiança que tots els alumnes dipositen en nosaltres  convidant-los a berenar, intentant així afavorir la cohesió dels grups.

Vos desitjam a tots un curs ple de bones experiències que, entre d'altres, vos ajudin a ser uns de grans professionals!
Alumnat de CFGS de Vitivinicultura
Alumnat de CFGS de Vitivinicultura

Alumnat del CFGM de jardineria i floristeria i de FPB en agrojardineria i composicions florals.




martes, 1 de octubre de 2019

De la terra a la copa: feim vi!


L'inici de curs ha vengut acompanyat del començament de nous projectes del departament d'agrària. Entre ells, una iniciativa enfocada en el treball per projectes on s'ha posat la mirada a com es duu a terme l'elaboració del vi i la importància d'aquest sector a Felanitx. El projecte duu per títol "De la terra a la copa: feim vi!" i es troba orientat als alumnes de 3r d'ESO.


El grup ja ha iniciat la tasca del projecte amb un happening on ells han estat els protagonistes. Una jornada on els alumnes varen veremar a una de les vinyes d'Armero i Adrover vinicultors, de manera que varen tenir la oportunitat de conèixer de primera mà una de les empreses del sector més anomenades a la nostra zona així com també la realització d'una acció essencial per iniciar el procés d'elaboració del vi: la verema.



Els alumnes s'ho varen passar d'allò més bé a la vinya i a més varen rebre per sorpresa la visita den Toni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant.
Finalitzada la feina de camp, els alumnes transportaren la seva recol·lecció cap a l'IES Felanitx on desraparen i rebregaren el raïm a fi de deixar-ho a punt per iniciar el procés de vinificació.


Aquesta tasca amb els alumnes ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'equip d'Armero. Per aquest motiu, aprofitam per agrair especialment a na Xisca la seva participació en aquesta activitat.

Estau atents a com continua la feina d'aquests alumnes!