miércoles, 8 de mayo de 2019

El departament d'Agrària a Extremadura

Els passats dies 3, 4 i 5 de maig el departament d'agrària participà al VI Congrés Nacional d'Escoles de Vi i Oli d'Oliva, celebrat a Villafranca de los Barros (Badajoz) essent l'amfitrió el Centro de Formación del Medio Rural

Al congrés assistiren un total de 14 centres educatius procedents de diverses regions: CIFP A Granxa (Pontevedra), IES Emilio Canalejo Olmeda (Còrdova), Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Doménech (Barcelona), IES Federico García Lorca (Sevilla), IES Francisco Pacheco i IES Santo Domingo (Cadis), IES Gregorio Prieto (Ciudad Real), IES La Laboral (La Rioja), IES O Ribeiro (Ourense), CIFP San Gabriel (Burgos), CIFP San Rafael de la Santa Espina (Valladolid), IES Binissalem i IES Felanitx (Illes Balears) i el centre d'acollida.
Representants de cada centre participant
El cap de setmana s'inicià amb la presentació dels diferents centres, donant a conèixer a la resta la formació que oferta, modalitat d'estudis, professorat i tipologia d'alumnat. El programa va incloure també activitats de diversa tipologia: conferències, presentacions, visites tècniques i tasts. L'agenda no deixà molt temps lliure però cada un dels minuts serví per conèixer l'experiència d'altres centres que imparteixen els mateixos estudis que l'IES Felanitx i donà la oportunitat per aprendre de centres que ja duen més experiència amb els estudis de vitivinicultura.

Les conferències realitzades conformaren un gran ventall de temàtiques i continguts entre els quals cal destacar:
-La Formació Professional DUAL, a càrrec de Nicolás Gallego Soto (Cap de servei de Formació Professional Reglada de la Conselleria d'Educació i Treball de Badajoz). 
Nicolás Gallego Soto
Amb la seva intervenció es posà a debat els pros i contres d'aquesta modalitat d'estudis, essent la que actualment s'imparteix a l'IES Felanitx. El professorat assistent va poder comparar les diferents modalitats de formació DUAL implantades a cada comunitat i es varen observar grans diferències en relació a les condicions en què es troben tant l'alumnat com els empresaris amb aquest model de formació.

-El procediment d'autocontrol i certificació per a vins, a càrrec d'Esther Navia Reyes (Responsable de qualitat de la DO Ribera del Guadiana).
Esther Navia Reyes
Navia donà a conèixer les necessitats de les empreses del sector i la importància de la formació professional en aquest àmbit ja que hi ha un gran buit formatiu entre els treballadors del sector pel què fa -sobretot- a normativa i documentació de celler. Per aquest motiu, expressà les demandes de les empreses vitivinícoles i la importància de la formació de l'alumnat adquirint coneixements en relació a la comercialització, sistemes de qualitat, responsabilitats del cap de celler i maneig de la documentació associada a la verema, trasplantament de vinya i exportació.

-La figura de l'orientador a les nostres escoles, a càrrec de  Xavier Vidal de Puig (Professor de l'Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Doménech).
Xavier Vidal de Puig
El ponent, ja conegut pels nostres docents arrel d'una visita formativa anterior a la seva escola, exposà la importància del procés d'orientació sobre la figura de l'orientador. Explicà la necessitat d'orientar l'alumnat cap a la formació professional però insistí en què també és necessària l'orientació de l'alumnat que actualment ja estudia un cicle formatiu: els alumnes han de tenir clar on es troben, on volen arribar i a partir d'aquí els docents els hem de guiar pel camí correcte.

-L'Associació Nacional d'enòlegs, a càrrec de Matilde Maqueda Gil (Professora del Centro de Formación del Medio Rural).
Matilde Maqueda Gil
A més de ser amfitriona del congrés, la professora Maqueda posà al dia a tots els assistents sobre l'estat actual de l'associació nacional d'enòlegs, donant importància als seus membres, els avantatges que implica ser soci i els requisits per a formar part d'ella.

-L'extracció i condicionament d'oli d'oliva, a càrrec de Francisco Rodríguez Machuca i  Marcelino Díaz Taboada (Professors del Centro de Formación del Medio Rural).
Francisco Rodríguez Machuca (dreta) en companyia de Marcelino Díaz Taboada (esquerra)
Sense cap dubte, al conjunt de ponències no hi podia faltar el testimoni dels docents del centre amfitrió. En aquest cas, en relació al Grau Mitjà d'oli d'oliva i vi. Els docents explicaren el seu punt de vista dels estudis i el fil conductor dels seus respectius mòduls: el cultiu de l'olivera. Tots els continguts què treballen es programen vers aquest, de manera que l'alumne treu el màxim profit de l'aprenentatge i té la oportunitat de treballar de forma pràctica tot el què també es treballa de form teòrica.

Instal·lacions del Centro de Formación del Medio Rural (Villafranca de los Barros)

Les visites inclogueren una ruta per les instal·lacions del centre d'acollida així com també la visita tècnica al celler Pago de las Encomiendas (Villafranca de los Barros) i al celler Marcelino Díaz (Almendralejo), on a part de conèixer les seves instal·lacions es va dur a terme un tast dels seus vins més representatius així com també un maridatge per posar de manifest la complexitat de les seves produccions.
Pago de las Encomiendas (Villafranca de los Barros)
Celler Marcelino Díaz (Almendralejo)
A més a més, es dugué a terme un intercanvi de productes elaborats a les diferents escoles, mostrant cada una d'elles les seves tendències de treball en funció de la zona de procedència. 

Des de l'IES Felanitx es vol agrair al Centro de Formación del Medio Rural la seva convidada i esperam participar en la propera edició del congrés que tindrà lloc al 2021.

Representants de l'IES Felanitx en l'entrega del certificat de participació al congrés . D'esquerra a dreta: Eulogi Aleixandre i Ana Ramal (professors del Departament d'Agrària de l'IES Felanitx), Nicolás Gallego (Cap de Formació Professional Reglada), Gustavo Guío (Cap de Servei de Formació del Medi Rural), Ramón Ropero (Batle de Villafranca de los Barros) i Antonio Cabezas (Director General d'Agricultura i Ramaderia).


No hay comentarios:

Publicar un comentario