martes, 16 de abril de 2019

Can Majoral visita l'IES Felanitx


Dins el marc d'activitats de la Jornada de Portes Obertes de l'IES Felanitx, es celebrà la segona sessió del cicle de col·loquis que tu per títol Passat, present i futur de la vinya i el vi a Mallorca. Si el mes passat comptarem amb en Luís Armero de Armero i Adrover Vinicultors, en aquesta ocasió es comptà amb Andreu Oliver Tril del Celler Can Majoral.


Oliver es llicencià en Ciències Químiques al 1998 a la nostra universitat i posteriorment, al 2000, es llicencià en enologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Una vegada finalitzat el seu període formatiu, Oliver participà en la verema del celler Albet i Noya de la DO Penedès i a partir d'aquí s'incorporà al negoci familiar mallorquí: el celler Can Majoral d'Algaida.

Durant aquests anys, ha compaginat la tasca professional amb la divulgativa, ja que ha impartit cursos i diversos seminaris. D'altra banda, no sols el negoci familiar gaudeix de l'experiència de n'Andreu, sinó que també participa en altres projectes vitivinícoles, treballant actualment com:
>Enòleg a n'Es Verger d'Esporles.
>Assessor tècnic de les vinyes de S'alqueria d'Andratx. 
>Assessor en viticultura ecològica a Can Vidalet de Pollença. 
>Assessor enològic a Vinyes d'Alaró.

I si vos pareix que li queda poc temps per dedicar-se a altres coses, anau ben equivocats perquè setmanalment escriu un article relacionat amb el món del vi a l'Ara Balears i sempre que se li demana, participa en qualsevol iniciativa relacionada amb el sector.

Durant la vetllada, els assistents no sols varen poder gaudir de n'Andreu Oliver Tril, sinó que l'acompanyà n'Andreu Oliver Oliver. També de la família. Dels què han fet camí. I es pot dir què és un dels responsables de què avui disposem d'una generació d'enòlegs, vinicultors i viticultors què estan revolucionant el panorama de la vinya i el vi a Mallorca.

El col·loqui va comptar també amb les aportacions del president de la DOP Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, així com també de les intervencions dels membres assistents.


En tot moment es va percebre la passió que "els dos Andreus" tenen per la seva feina i l'amor en què duen terme cada una de les passes per aconseguir un vi sobre la taula. Aquest fet es posà de manifest amb els vins què dugueren per tastar: Butibalausí blanc 2018, Callet 2017 i Son Roig 2014. A més a més, el celler va tenir un detall molt especial amb tots els assistents obsequiant-los amb el seu llibre.

Des del departament d'Agrària, es vol agrair la participació del Celler Can Majoral en aquest cicle de col·loquis i esperam poder comptar amb ells en futures iniciatives.

El pròxim col·loqui serà dia 17 de maig. Voleu saber qui serà el celler que visitarà l'IES Felanitx? Estau atents a les nostres xarxes socials! En elles trobareu més informació.



Agrària a la Jornada de Portes Obertes de l'IES Felanitx!

La Jornada de Portes Obertes de l'IES Felanitx dels passats 11 i 12 d'abril comptà amb la participació del departament d'Agrària. Els estands d'activitats d'agrària i d'indústries alimentàries oferiren diferents activitats pròpies de l'oferta formativa què s'està impartint actualment: 
-Formació professional bàsica d'Agrojardineria i Composicions Florals.
-FP Grau Mitjà en Jardineria i Floristeria.
-FP Grau Superior en Paisatgisme i Medi Rural.
-FP Dual Grau Superior en Vitivinicultura.

Així doncs, tots els visitants què s'acostaren a l'estand de la família professional d'agrària tengueren la oportunitat de dur a terme el repicat de menta, plantar un esqueix de romaní, confeccionar un ram de trau i grimpar pel pi més alt del centre. Durant la realització de les diferents activitats, els nostres alumnes pogueren explicar diferents aspectes relacionats amb la reproducció asexual de les plantes, el paper de les fitohormones, els elements propis d'una petita composició floral i la importància de la seguretat en el treball.






D'altra banda, els alumnes de vitivinicultura reptaren als assistents a saber quins coneixements tenien sobre el vi i la vinya en un "SI/No Vitivinícola". Als visitants se'ls llençava un conjunt de preguntes relacionades amb el vi i la vinya i els assistents havien de respondre a les preguntes amb un "SI" o un "NO". Posteriorment, tenien la oportunitat de comprovar el perquè de cada resposta de forma experimental. Així, es varen dur a terme diferents pràctiques de percepció olfactiva i auditiva, observació de microorganismes, observació de cristalls d'àcid tartàric, decoloracions de vi i observació del plor de la vinya.





Durant els dos dies de la Jornada de Portes Obertes els alumnes varen rebre molts visitants i també varen atendre totes aquelles qüestions no sols relacionades amb les activitats proposades, sinó també en relació als estudis, la seva planificació, les sortides professionals dels diferents títols i més curiositats, moltes d'elles relacionades amb "com és una classe d'FP?".

Comentar també que entre els visitants què passaren pels diferents estands de la mostra es trobà la Directora General de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda, la qual s'interessà per la tasca dels alumnes de la família agrària així com també pels alumnes de vitivinicultura, els quals han començat ja la seva etapa de formació en empresa.

Des del departament d'Agrària, agraïm l'assistència a tots els joves què ens visitaren interessant-se per la nostra tasca i els convidam a què visitin les nostres xarxes socials ja que de ben segur es veuran en alguna foto duent a terme alguna de les activitats comentades:


Jornada de Portes Obertes IES Felanitx

Els passats 11 i 12 d'abril l'IES Felanitx va obrir les seves portes a alumnes, mares, pares, docents i a totes aquelles persones interessades en conèixer l'oferta formativa del centre així com també les seves instal·lacions.


Durant la jornada de dijous i divendres dematí, el centre va rebre la visita dels IES de la comarca de Llevant els quals varen tenir a la seva disposició diversos estands on es mostrava l'oferta d'FP que s'imparteix a la comarca, informació sobre batxillerat, orientació acadèmica i informació sobre programes de mobilitat Erasmus.

El conjunt d'estands que conformaren la mostra no sols comptà amb la representació del centre amfitrió, sinó també amb la participació de la Cooperativa d'ensenyament Es Lledoner,  l'IES Santanyí, IES Mossèn Alcover i IES Manacor. 

Els alumnes visitants varen tenir al seu abast una gran varietat d'activitats que els varen permetre poder conèixer de primera mà l'activitat pròpia de cada família professional: des de l'elaboració d'un còctel tricolor fins a conèixer si un vi pot estar malalt, passant pel poliment d'un far, la confecció d'un ram de trau o la realització d'una RCP, entre altres.








A més a més, tingueren a la seva disposició el Coordinador Erasmus de l'IES Felanitx, Joan Rosselló, el qual els va poder assessorar i informar sobre les diferents possibilitats de dur a terme una experiència en centres de treball a l'estranger.



La jornada del dijous horabaixa es reservà per a la rebuda de pares, mares i empresaris interessats en conèixer l'IES Felanitx així com també els espais especials dels qual disposa el centre com l'aula de música, l'aula de plàstica, els gimnasos, aula de projectes, aula d'administració i finances, taller agrari, hivernacles, taller d'electricitat i laboratori de vitivinicultura.

Posterior a la visita guiada per les instal·lacions del centre, es dugué a terme una ponència a càrrec de Jaume Brunet, psicòleg especialitzat en adolescència, sobre L'acompanyament acadèmic de l'adolescent.

Seguidament, es celebrà la segona sessió del cicle de col·loquis que du per títol Passat, present i futur de la vinya i el vi a Mallorca, amb la participació d'Andreu Oliver Oliver i n'Andreu Oliver Tril, del celler Can Majoral d'Algaida.




I per acabar la jornada, tots els assistents compartiren opinions i experiències prenent un bocí de coca, aprofitant per avaluar la jornada i els actes d'aquest tipus per apropar la tasca educativa als pares i mares.




Des del centre, es vol agrair la participació de totes aquelles persones que d'una manera o una altra varen fer què les jornades fossin d'allò més profitoses i esperam les vostres opinions i comentaris...

Vares assistir a les jornades de portes obertes? 

Quina opinió tens d'aquest tipus d'actes?