Actualment
a les Illes Balears s’està incrementant el cultiu de vinya i les
plantacions amb les nostres varietats locals. Fa trenta anys que les
plantacions que es feien eren quasi tot de varietats franceses però
se’n varen adonar que les varietats autòctones només es poden
cultivar en aquest clima i es pot dir pràcticament que només es
poden trobar a les Balears.
També
varen descobrir que mesclant varies varietats tant autòctones com
franceses sortia un producte amb aromes diferents que només es poden
aconseguir amb les nostres varietats i el nostre clima. A partir
d’aquesta base es va donar molta importància a la recuperació de
vinyes de varietats locals i es varen recuperar moltes vinyes velles
que ja estaven abandonades.
En
la nostra visita a l’IRFAP varem poder descobrir la història de la
recuperació de les varietats autòctones de les Illes Balears:
La
història de la vinya a les nostres illes hem patit diferents crisis
vitícoles. Això ha ocasionat que moltes de les varietats locals
cultivades des de fa segles desapareguessin.
Feines
posteriors, com la de Ernesto Mestre i Bartomeu Forteza, han permès
registrar i experimentar amb varietats que eren fins al moment
desconegudes o suposadament desaparegudes. Està clar que si no
hagués estat per la construcció i creació del celler cooperatiu de
Felanitx (1919), del qual Bartomeu Mestre és un dels fundadors,
hagués estat pràcticament impensable dur a terme tant la
recuperació varietal, com el posterior augment de la qualitat de la
producció vinícola.
El
punt clau de la recuperació varietal de les Illes Balears fou
L’Estació Enológica de Haro on mantengueren vives varietats de
les illes. Llavors, des d'allà es mandaren
a l’estació enològica de Madrid, El Encin, des d'on, als anys 90
es pogueren enviar
cap a les illes concretament a l’IRFAP, on foren replantades i
catalogades.
Encara
es fa feina per tal d’autoritzar la producció d’algunes
d’aquestes varietats per a l'ús vinícola, i aquest és un procés
lent i complicat. Cada pic estem més a prop de tenir una producció
cada vegada més variada de vi feta a partir de varietats històriques
de les nostres ILLES.
Algunes
d’aquestes varietats són molt desconegudes però si algú està
interessat en fer una petita plantació de varietats autòctones es
pot posar en contacte amb l’IRFAP per poder recollir mudes i
posteriorment empeltar-les en el camp.
També hi ha un llibre molt interessant de la història de les varietats autòctones disponible a la
pàgina web de la conselleria d’agricultura:
pàgina web de la conselleria d’agricultura:
AUTORS: Jaume Forteza i Jonás Fernández, alumnes de vitivinicultura
No hay comentarios:
Publicar un comentario