jueves, 21 de diciembre de 2017

Feina i neu a Turku: la FP agrària de l'IES Felanitx a Finlàndia


Visitam els nostres socis finlandesos
Ana Ramal (Professora de la FP Agrària), Joan Rosselló (Professor de la FP Agrària i Coordinador Erasmus +) juntament amb Tomàs Clar (cap d'estudis d'FP) hem participat aquest passat novembre en el job shadowing organitzat per l'Institut d'FP de Turku també conegut com a TAI (Turun Ammatti-Instituutti) i el Livia Ammattiopisto de Tuorla.

El primer és un dels major instituts de Formació professional de Finlàndia. Ofereix educació i formació per a joves i adults per aconseguir les qualificacions professionals bàsiques i de formació professional en els àmbits de l'economia i el servei de les empreses, les tecnologies més punteres, la salut i el benestar. Compta amb un departament de programes internacionals que es capaç de mobilitzar nombrosos estudiants i professors. S'ha encarregat d'acollir-nos i prepara la nostra visita job shadowing.

Hem aprofitat per exposar-los com treballam aquí la Formació professional per després comparar-nos i debatre sobre les possibilitats de cooperació. S'han mostrat molt interessats en les oportunitats que ofereix Mallorca com a destí del seu alumnat Erasmus + per a dur a terme pràctique en empreses mallorquines.


El centre de Formació professional Livia s'ubica en una antiga possessió agrícola propera a la ciutat de Turku. Allà s'hi duen a terme totes les activitats relatives a estudis basats en el sector primari: horticultura, fructicultura, explotacions ramaderes, jardineria i floristeria.


Hem pogut visitar les seves aules transformables, els tallers, les dependències de floristeria, de tractament de collites, el generador de biomassa, les instal·lacions ramaderes i les confortables espais comuns que comparteixen els professors i els alumnes.  Ens hi acompanyen els col·legues de la FP Agrària de l'IES Josep Sureda i Blanes.

El sistema educatiu finlandès i la Formació professional a Finlàndia
El sistema educatiu finlandès és ben reconegut i destacat en les proves PISA (Programa internacional per a l'avaluació d'estudiants) per obtenir-ne els millors resultats. Probablement, per això vam poder observar com l'alumnat d'FP es desenvolupava de forma molt autònoma en les tasques d'aprenentatge promogudes pel seu professorat.

És molt destacable  que tots els centres tenen una major dotació econòmica que qualsevol de les Illes Balears però, a més a més, hi hem trobat altres aspectes ben interessants: el fet de conèixer de primera mà l'organització, seguiment i avaluació de la Formació en centres de treball (on-the-job training) que els nostres socis col·laboradors duen a terme ens serveix per organitzar les nostres pràctiques formatives.

També ens ha permès visitar empreses acollidores d'alumnat en pràctiques i, per això, ens ha esta molt profitós alhora de preparar les estades que l'alumnat de l'IES Felanitx podrà fer aquest i els següents cursos a Finlàndia gràcies a les beques Erasmus +.


Reforçam lligams i aprenem
La realització de l'estada ha suposat una nova visió sobre el tractament del currículum dels cicles formatius, la impartició de classes i, sobretot, sobre l'elevat grau de flexibilització i adaptació a cada alumnes.
En definitiva, l'experiència ha resultat altament positiva perquè ens ha permès millorar les nostres competències com a professors de la FP cap a una millor qualitat de treball i activitats a favor dels nostres estudiants. La capacitat d'operar a nivell de la UE del nostre centre n'ha resultat reforçada ens ajuda a promocionar les activitats de mobilitat per als estudiants entre els nostres socis col·laboradors finlandesos.


 T'agradaria fer les teves pràctiques en un pais de la Unió Europea?




T'agradaria ser un estudiant Erasmus+?

No hay comentarios:

Publicar un comentario