Dijous
26 d'octubre el grup de 3r de Grau Superior va visitar la finca de
Son Mesquidassa, situada a Son Mesquida, al terme de Felanitx.
Son
Mesquidassa és la finca de Balears on les oliveres estan plantades
més juntes, cada 1,5m! Per això es diu que és una explotació
d'oliveres en SÚPERintensiu. I tant intensiu és que van collir les
100 ha que tenen plantades (de moment) en només 8 dies! Això sí,
van ser 8 dies non-stop, treballant les 24h. El truc? Collir a
màquina!
Per
saber-ne més, seguiu llegint l'article de'n Ramon Obrador:
Visita
a Son Mesquidassa: A la recerca de l'or líquid
L’oliverar
de Son Mesquidassa ocupa una extensió de 100 ha i compta amb 150.000
exemplars, principalment de la varietat Arbequina, tot
i que hi ha 4 camps experimentals d’una hectàrea amb altres
varietats com la grega Koronek, la catalana Arbossana,
la italiana Frantoio o un híbrid de les varietats Picual
i Arbequina. Tot cercant la màxima eficiència en la
producció: és a dir maximitzar la producció amb el mínim consum
de recursos (superfície, aigua, adobs, mà d’obra, etc...).
Actualment es planteja substituir la varietat Frantoio per una
altra, possiblement Arbequina, degut a que la seva fusta és massa
dura per a la recol·lecció mecànica i l’arbre és fa malbé
minvant la seva productivitat.
Oliveres en cultiu súper-intensiu |
Abans
de realitzar una plantació
d’aquest tipus cal dur a terme una sèrie de tasques prèvies.
Es va fer un subsolat per rompre la sola de treball de cultius
anteriors, i després dels anàlisis de sòl es va considerar que no
era necessari proporcionar cap esmena o adobatge de fons. El disseny
de la plantació està pensat per aprofitar al màxim l’oportunitat
de mecanitzar-ne pràcticament totes les tasques i al mateix temps
produir gran quantitat de fruit per unitat de superfície. Així ens
trobam amb un marc de plantació super intensiu d’1,5 m entre
exemplars per 4 m entre línies amb orientació Nord-Sud per
aprofitar millor la insolació, i plantat amb GPS que dona una
precisió de centímetres. L’oliverar ja té set anys, es troba a
l’inici de l’etapa plenament productiva, i malgrat es pugui
pensar que les tasques mecanitzades puguin fer minvar la longevitat
de les oliveres, un dels primers cultius d’aquestes
característiques duu més de 22 anys i segueix essent rentable.
Bombes impulsores i tancs de fertilitzant |
El
manteniment de la plantació es fa també molt acuradament per
tal de no desaprofitar ni un cèntim de més. L’aigua de reg
és subministrada per pous propis i gestionada a través de la
comunitat de regants de Son Mesquida, i distribuïda a través de
quilòmetres de mànega gràcies a les bombes impulsores on també se
li incorporen els adobs adients segons l’etapa fenològica del
cultiu. Maldament el procés estigui completament automatitzat sempre
s’ha d’ajustar el temps de reg depenent de les temperatures i la
humitat
ambient, que es monitoritzen a través d’estacions
meteorològiques.
Com a nota curiosa, excepte casos de greu sequera,
els tècnics han decidit no regar mai entre les 18 i les 22 h, degut
al preu del Kw/h que faria incrementar els costos de producció.
La
poda també es realitza de forma mecànica, cosa que és motiu de
controvèrsia entre els enginyers i els tècnics ja que l’olivera
fructifica en fusta nova i les màquines sempre escapcen les mateixes
branques: les més exteriors que solen ser joves, deixant les
interiors intactes; així s’acaba dificultant la recol·lecció i
possiblement es minvi la quantitat d’oliva recollida, però els
costos de podar a màquina són molt inferiors a la poda manual, molt
més acurada i beneficiosa pel cultiu.
Pel
que fa al tractament fitosanitari, es combaten els fongs de
manera preventiva aplicant compostos de coure via foliar, amb les
podes anuals i amb el control dels adobs. En quant als insectes,
sempre s’utilitzen productes autoritzats, realitzant aplicacions
alternades de matèries actives per no crear resistència i
respectant el plaç de seguretat, deixant sempre per als darrers
tractaments els insecticides amb el termini de seguretat més curt.
Així es pot realitzar la collita sense perjudici de perdre una part
de la producció i que aquesta no estigui contaminada. Dins les
mesures de contenció de la Xylella s'apliquen
insecticides als ullastres del voltant de la finca per combatre el
vector i s'elimina la vegetació adventícia que li pot servir de
refugi.
L'or líquid |
Tota
aquesta feina dóna el seu fruit en la recol·lecció de 15.000Kg
diaris en 8 jornades de 24 hores. Els operaris feien torns per
recollir l'oliva en el seu punt i processar-la a la tafona d'on
n'extreuen el preuat or líquid en diferents cupatges i productes
segons la proporció de varietats o el seu grau de maduració.
I
tu, quin oli gastau a ca vostra?
Saps
de quines varietats d'oliva està fet?
Ho
diu a l'etiqueta?
Vinga,
compartiu que ara ve el temps de comprar l'oli d'enguany! ;)
A casa usam l'oli verge extra d'arbequina L'Olier, de la cooperativa de Els Torms, Les Garrigues, Lleida.
ResponderEliminarhttp://www.elstorms.cat/cooperativa/elaboracio.php
Boníssim! I millor si és sense filtrar.