lunes, 30 de mayo de 2016

Seguint les passes dels científics



La micropropagació és una tècnica de cultiu in vitro que permet l'obtenció d'una planta sencera a partir d'un petit fragment d'una altre exemplar anomenat explant. La regeneració de totes les parts de la planta a partir de l'explant és possible gràcies a la totipotència de les cèl·lules vegetals, és a dir, la capacitat que conserven per poder originar gairebé qualsevol tipus de teixit.

Posar en pràctica aquesta tècnica requereix unes instal·lacions i condicions de treball específiques que es poden establir únicament a laboratoris especialitzats. A més a més, un altre afegit propi de les tècniques in vitro és que tenen lloc en un recipient especial on es poden controlar totes les condicions que es donen, fet que diferencia aquest tipus de metodologia de les tècniques ex vitro, les quals no permeten el control total de les condicions ambientals.

Per aquest motiu, el passat 20 d'abril els alumnes de primer curs d'FP de Jardineria i Floristeria anàrem a la UIB per dur a terme la producció de tres espècies vegetals mitjançant el seu cultiu in vitro dins el marc de les activitats Demotec.

La tècnica que vàrem realitzar es pot resumir en 4 etapes:
                                          1. Obtenció i preparació del material vegetal
                                          2. Establiment del cultiu
                                          3. Arrelament
                                          4. Aclimatació

En primer lloc, duguérem a terme la recollida de material vegetal a l'hivernacle a partir de tiges de tres plantes mare diferents: Vitis vinifera (vinya), Nicotiana spp (tabac) i Antirrhinum majus (boca de lleó).
Posteriorment, passàrem a treballar al laboratori on realitzarem la desinfecció dels fragments vegetals obtinguts amb etanol i hipoclorit sòdic (Etapa 1).
Etapa 1: Obtenció i preparació del material vegetal

A continuació començàrem a treballar a la cabina de flux laminar per no contaminar els teixits vegetals. Vàrem eliminar les possibles parts danyades amb ajuda d'un bisturí, obtenint així els explants i finalment, els disposarem en tubs d'assaig els quals contenien el medi de cultiu MS (Murashige & Skoog) amb els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament dels explants i la regeneració de parts inexistents. Una vegada establert el cultiu, aquest es mantingué en una cambra frigorífica a 21ºC (Etapa 2).

Etapa 2: Establiment del cultiu

Aproximadament després d'un mes des de la nostra sembra, i mantenint-se en condicions de temperatura, llum i humitat controlades, els explants desenvoluparen noves fulles i arrels (Etapa 3).
Etapa 3: arrelament


Transcorregut aquest període de temps, hem recuperat els nostres exemplars. Actualment, es troben en fase d'aclimatació (Etapa 4), la més crítica de totes. Perquè la més crítica? En aquesta etapa, els exemplars cultivats abandonen les condicions controlades que li proporciona el creixement en recipient i passen a unes condicions ex vitro dins l'hivernacle, on les condicions ambientals no es troben tan controlades. És en aquest moment on comprovarem si el cultiu ha tengut èxit i si les noves plantes produïdes es poden desenvolupar de forma autòtrofa.
Etapa 4: aclimatació

No hay comentarios:

Publicar un comentario