martes, 4 de febrero de 2025

Flors i grues per la Pau


Aquesta instal·lació floral s'ha realitzat per representar el Dia escolar de la no-violència i la pau, que se celebra arreu del món el 30 de gener. És un tema que es tracta a molts centres educatius perquè la violència en les seves múltiples formes és un problema que afecta molts al·lots de la societat actual.

El Dia escolar de la No-violència i la Pau inventada per Llorenç Vidal i Vidal (pacifista de Santanyí) en commemoració de l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi que va ser un promotor de l’activisme pacífic. La seva filosofia ens ensenya que és possible lluitar per la justícia sense recórrer a la violència, i això és el que ens hauríem d'aplicar.

Per elaborar els arranjaments florals d’estil IKEBANA hem utilitzat aquests elements: clavells, eucaliptus, aràlia, ginesta, àloe, fulles de saló, kenzans i altres materials de floristeria. La manera d'elaborar els ikebana consisteix a simbolitzar la vida amb els elements cel, humans i terra. S'han de respectar els principis d'equilibri, línies i espai. Cada element ha de ser col·locat tenint en compte la seva proporció i la seva relació amb els altres. La instal·lació floral que hem muntat transmet el missatge de pau, minimalisme i tranquil·litat.


Per elaborar la cortina de grues de paper reutilitzat, els alumnes d'FP Bàsica, han plegat moltíssimes grues seguint la tècnica de l’origami per fermar-les amb fil i penjar-les en tires. El seu significat cultural és que simbolitzen la pau, la bona fortuna i la llarga vida al Japó i es van popularitzar arran dels desastres a causa del llançament de les primeres bombes atòmiques.

Amb aquest taller hem après a fer arranjaments florals de manera més tranquil·la i, d’alguna manera, a connectar amb nosaltres mateixos. El que ens ha semblat més complicat ha estat mantenir les flors punxades als graus d'inclinació que se'ns havia indicat i aconseguir que el resultat final estigués equilibrat. Ha estat interessant veure com, amb tan poc material, som capaços de crear una obra tan curiosa. També m'ha semblat molt interessant descobrir la filosofia que hi ha darrere de l'ikebana.

Muntar entre tots aquesta instal·lació ha estat tota una experiència i un repte; no perquè hagi comportat molta feina, sinó perquè s'ha de tenir molta cura i paciència. El resultat és curiós, simple, molt visual i hem après moltes coses. A més, ha estat un moment per recordar que tots podem contribuir a un món millor, per exemple, resolent els conflictes de manera pacífica.