miércoles, 9 de febrero de 2022

Descobrint Cognac amb ERASMUS+

Un dels projectes més enriquidors del que disfrutem a l'IES Felanitx és ERASMUS+.  Aquest curs hem tengut el privilegi de participar en unes jornades d'intercanvi organitzades per l'Institut de Richemont a la localitat de Cognac. 

Mapa zona i les anyades de Cognac
Imatge 1: Mapa zona i les anyades de Cognac.

Imatge 2: Museu de la ciutat de Cognac dedicat a la cultura del destil·lat dela zona

La producció de conyac és un dels pilars econòmics de la comunitat de la ciutat i els seus voltants. Famílies senceres dediquen la seva vida a la producció de raïm de la varietat "ugni blanc", que es fermenta molt ràpidament i es destil·la per tal d'elaborar el que anomenen "eau de vie", que és l'origen del que coneixem com a conyac. Aquesta activitat marca la necessitat d'oferir formació professional relacionada als centres educatius.




Imatge 3: Evolució del conyac durant el pas del temps.




Imatge 4: Pati de l'Institut de Richemont. A la dreta s'ubica la capella
emblemàtica del centre.
L'Institut de Richemont és un centre que ofereix una gran varietat d'estudis, entre els quals hi trobam un cicle formatiu sobre viticultura enològica. Aquest punt de coincidència amb el nostre centre ens va permetre establir llaços amb l'alumnat mitjançant unes sessions pedagògiques. Varem tractar temes sobre l'agricultura i la viticultura a Mallorca, les línies d'investigació actuals relacionades en la recuperació de les varietats i llevats autòctons, exportació de vi a l'illa i ajudes i subvencions pel sector del vi.


A Richemont varem coincidir amb altres grups de convidats de Lituània i Bulgària, i compartirem experiències utilitzant sempre l'anglès com a llengua vehicular. 

Imatge 5: Taller d'elaboració de galetes. Cada equip de feina estava format
per alumnes del centre i dos professors de diferents orígens.

Tant als alumnes com als professors de Richemont els vam donar a conèixer el nostre centre i els estudis que oferim incidint de forma més directa sobre el CFGS de Vitivinicultura.

Imatge 6: Intervenció dins l'aula.

La setmana en la que ens varen acollir els nostres companys francesos varen organitzar unes jornades ERASMUS en les que varen intervenir les autoritats de la zona, empresaris i alumnes vinculats en el projecte.

Imatge 7: Moment de la intervenció en la que el professor Joan Rosselló donava a conèixer el projecte ERASMUS del que disfrutem en el centre, les nostres sensacions i espectatives com a col·laboradors amb Richemont. 

Durant la nostra estància a França, a més de descobrir les costums, paisatges i gastronomia pròpia, ens va dur a conèixer un centre d'investigació relacionat amb l'elaboració de l'eau de vie, varies destil·leries i una boteria pel que fa a l'especialitat d'indústries alimentàries i d'una granja de vaques i d'una escola- centre de de jardineria relacionat amb l'especialitat agrària.


Imatges 8-11: Diversos moments de les visites que varem realitzar a diferents sectors de treball de la localitat de Cognac.

Esperam poder donar continuïtat a aquesta experiència en un futur amb els nostres companys de Richemont, i que tant els seus alumnes com els nostres tenguin l'oportunitat d'aprofitar aquesta nova connexió generada entre els nostres centres. 

Imatge 12: Representants de l'IES Felanitx a les instal·lacions (antiga sala de tast) de Richemont. 








 

Visita a Poraxa


El dia 21 de Desembre de 2021 l’alumnat de 2n curs del grau superior de Vitivinicultura vam visitar les instalacions de Poraxa a Porreres per a conèixer les seves metodologies de producció i organització.


Poraxa es una fàbrica que produeix poliestirè expandit i el converteix en diversos productes, com material de construcció i articles per a l’hosteleria, comerços, exposicions, etc. Té una perspectiva de mercat molt prometedora, i aposta per la millora contínua en tots els aspectes del negoci, com demostren l’aplicació de metodologies d’optimització en l’ús de l’espai, l’aposta per l’ús d’energies renovables, i el reciclatge de les restes de materials que els arriben a través de la fracció groga.


Blocs de poliestirè expandit. Al fons, dipòsits de poliestirè expandit sense compactar i blocs elaborats amb materials reciclats.



A les seves instal·lacions ens va atendre el gerent de l’empresa, Toni Garí, que, molt amablement, ens en va mostrar tots els racons. En general a l’alumnat ens va cridar molt l’atenció la seva filosofia de treball i gestió de l’empresa ja que sempre tenen en ment nous objectius per incrementar l’eficiència en el treball realitzat.


Panells informatiu de l'ús de les màquines, els objectius que es plantegen, i les eines associades a cadascuna.


Aquesta visita ens ha ajudat a prendre consciència de la importància de l’organització de l’espai de treball i de com confiar en l’equip de feina per què sigui un grup el més eficient possible i així aconseguir els objectius que es plantegen.




viernes, 4 de febrero de 2022

Visita tècnica a Bodegas Bordoy

Els alumnes de primer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Vitivinicultura, juntament amb els alumnes del Certificat de Professionalitat d’Elaboració de vins i licors han tengut l'oportunitat de visitar Bodegas Bordoy.

El celler i les seves vinyes s’ubiquen a la marina de Llucmajor, essent aquesta ubicació la responsable de la naturalesa del seu sòl: «terra de marès». De la mà de Sandra Adrian, l’alumnat ha pogut conèixer l’ànima de Bodegas Bordoy i com han anat evolucionant al llarg dels anys fins a arribar a l’actualitat.


La visita tècnica començà amb una breu explicació d’Adrian sobre el punt de partida: la vinya. Es va fer una revisió de les varietats amb les quals treballen i es posà de manifest el tarannà de l’equip de feina «estimació cap a la vinya».



Seguidament, es va fer un recorregut pel celler tot mostrant com canvia la seva funcionalitat atenent al moment de l’any en què es troben, assenyalant la importància de les mans de les persones que treballen respecte als avenços que aporta la tecnologia.



Posteriorment, els alumnes varen poder veure la sala de criança on Adrian va explicar diferents projectes que tenen en marxa amb Carmina Sender, l’enòloga del celler. En aquest moment es va posar sobre la taula l'oportunitat d’innovació i experimentació sorgida arrel de la situació causada per la COVID-19, ja que en aquests temps, l’empresa no ha aturat ni un segon.



Finalment, els alumnes varen poder tastar diferents vins, en concret:
>Fermança blanc (Premsal i Giró Ros)

>Fermança rosat (Callet i Merlot)

>Marès rosat (Manto negro, Callet, Merlot, Cabernet Sauvignon)

>Marès negre (Callet, Merlot, Cabernet Sauvignon)

Des de l’IES Felanitx es vol agrair a Bodegas Bordoy l'oportunitat d’haver pogut visitar les seves instal·lacions i especialment, es vol agrair a Sandra el temps dedicat.


miércoles, 2 de febrero de 2022

Visita a Eines Mallorquines

 



Coincidint amb el darrer dia de classe abans de les vacances de Nadal, l’alumnat de

FP Bàsica vam fer una sortida a Sineu, per tal de visitar el taller d’Eines Mallorquines,

així com el mercat setmanal que es fa els dimecres.


Pel que fa a la visita al taller, el seu propietari, en Toni Mas, mos va atendre amb molta

amabilitat i va respondre tots els dubtes i qüestions que anaren sorgint durant la visita.

Mos va explicar que es tracta d’una empresa familiar que durant tres generacions

s’han dedicat a la fabricació artesanal d’eines del camp i de picapedrer, i han mantingut

l’essència de la manera de fer tradicional. Amb el pas del temps, han hagut d’adaptar-se

a alguns canvis, com són la manca de proveïdors locals de matèries primeres per als

mànecs que avui dia han de venir de Galícia. 



Seguidament, mos va fer una demostració de com s’elaborava una aixada.

Partint de peces de ferro planes, les encalentia en un forn, alimentat per carbó,

fins que quedaven roents, i així tornaven mal·leables. Amb l’ajuda d’una gran màquina quemartellejava i també manualment amb l’eclusa i martells, li donava la forma desitjada,

i li feia el forat per poder posar-hi el mànec.



Les Eines Mallorquines són productes elaborats amb la proximitat i la garantia del propi

fabricant, i l’alumnat d’FP d’Agrojardineria i Composicions Florals volem agraïr que

hagi mos obert les portes del seu taller.


Després d’aquesta visita, vam voltar pel mercat de Sineu, on vam poder veure

diferents parades de plantes, d’animals i altres articles interessants.

També vam aprofitar per comprar planter i llavors que aviat emplearem per a les

nostres classes.