viernes, 18 de diciembre de 2020

A la fi ja és Nadal i ja tenim arbre guarnit.

Un gran arbre guarnit de Nadal ja orna l’institut. És el resultat del projecte en col·laboració amb els alumnes de 1r i 2n ESO i la Comissió de medi ambient.



Han estat els alumnes de l'FP Agrària (2n d’FP Bàsica i de 2n del Grau mitjà) que hi han participat des del principi: des de la selecció d’idees per a una ornamentació nadalenca distinta dels anys anteriors fins a l’acabat final.





El repte consistia a instal·lar un arbre de Nadal prou gran per a donar cabuda als objectes decoratius que els altres alumnes elaborarien amb materials de rebuig o reciclables. Entre tots l’hem fet créixer tant que s’ha enfilat ben amunt i, fins i tot, ha traspassat el sostre. Havíem previst treballar els tipus d’arbre, l’organització de les tasques, la previsió de materials i el treball en equip. Però, a més a més, hem treballat canviant de plans i cercant alternatives als obstacles que han sorgit.


S’ha procurat seguir uns criteris ecològics en la instal·lació: reutilitzar materials trobats al taller agrari i usar nous materials reciclables; a més, les branques que cobreixen l’estructura provenen d’una finca abandonada on es preveu la recuperació dels cultius.


En aquest mateix blog es poden llegir diversos articles sobre ornamentació nadalenca d’altres anys:

 

Ara només manca que el gaudim entre tots aquests darreres dies abans de les merescudes vacacions de Nadal.

Podeu veure més fotografies del projecte al nostre Instagram (@fpagraria)



Vos agrada?

Gràcies pels vostres comentaris i per comptar amb nosaltres!

Molts d’anys i bon any 2021!


jueves, 3 de diciembre de 2020

Agrària i Indústries alimentàries: treball per projectes al centre!

Aquest curs 2020/2021 el departament d’Agrària i Indústries alimentàries de l’IES Felanitx participa de nou en el treball per projectes implantat al centre. En concret, a 2n d’ESO amb el projecte Alimentació i consum responsable i a 3r d’ESO amb el projecte De la terra a la copa: feim vi!


Avui és el torn de presentar una tasca en la que ha estat treballant l’alumnat de 3r ESO. Alhora de fer vi es necessita partir de... raïm. I aquest d’on ve? De la vinya! I aquesta, la vinya, ha estat la protagonista de les tasques desenvolupades aquests primers mesos de curs.



Els alumnes han pogut conèixer com es classifica aquest vegetal, les pautes bàsiques per al seu cultiu i manteniment, els diferents tipus de vinyets que es diferencien i han acabat el trimestre estudiant com aquesta espècie vegetal varia al llarg de l’any.
Així, cada alumne ha plasmat a un mural individual les peculiaritats que sofreix la vinya durant les diferents estacions, elaborant un puzle amb peces intercanviables, exposant la informació més rellevant i manipulant diferents materials i elements. 

Què vos sembla el resultat?


       


miércoles, 2 de diciembre de 2020

El porro. L'hortalissa del mes desembre

Una hortalissa, mil possibilitats...

El porro

El porro és una planta del gènere Allium, que, com els alls i les cebes, fan les flors oloroses i formant una esfera.


És una planta biennal originària d’Àsia Occidental i introduïda a Europa durant l’època de l’Imperi Romà, i molt cultivada d'aleshores ençà, durant l’Edat Mitjana i en l’actualitat. A ca nostra, existeixen moltes espècies d'Allium silvestres i també vàries de cultivades amb moltes varietats; per exemple, l'Allium porrum.


Flor d’Allium ampeloprasum


Se sembra a la primavera i estiu, però es pot collir durant tot l’any. El seu cultiu és exigent, i com que fa arrels superficials, cal tenir sempre a ratlla les herbes a l’hort. 


Cultiu de porros i llavors


La part comestible de la planta són el bulb i les beines foliars, és a dir la part basal de les fulles, i a vegades també es mengen les flors en ensalades. 


El porro està format majoritàriament per aigua, de manera que aporta poques calories, però és molt ric en fibra, potassi i magnesi. Té abundant àcid fòlic, especialment recomanat per a les dones embarassades, així com vitamina C, que protegeix de l’oxidació cel·lular i afavoreix l’absorció del ferro, però es perd passats els 20 minuts de cocció. Té un alt poder saciant i diürètic.


En general, el porro es pot menjar bullit, fregit o cru. De tota manera, perquè mantinguin tots els beneficis i les propietats, la millor manera de cuinar-los és al vapor, en lloc de fregits o bullits.


Algunes receptes conegudes amb aquest ingredient són les “vichyssoise” o crema de porro i les “quiche”, i també es poden posar en les coques de verdura, cocarrois, per fer qualsevol sofregit i fins i tot en l’ensalada.


Quiche de porros i faves


Aquest article s'ha redactat en classe del primer curs de Formació professional bàsica en Agrojardineria i composicions florals.

Vos agrada la sèrie d'hortalissa del mes?