martes, 26 de febrero de 2019

L'IES Porreres ens visita!

L'IES Felanitx ha estat avui l'amfitrió dels alumnes del poble de veïnat, l'IES Porreres. Els alumnes han anat fent un recorregut pel centre i a mesura que feien camí han tengut la oportunitat de descobrir diverses activitats relacionades amb cada un dels estudis que s'oferten a l'IES Felanitx.

El departament d'agrària ha organitzat una activitat amb els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de jardineria i floristeria així com també amb els alumnes de formació professional bàsica d'agrojardineria i composicions florals. L'activitat s'ha centrat en confeccionar una petita composició amb cactàcies on els alumnes de la casa han estat els guies dels alumnes porrerencs.


A mesura que s'ha anat desenvolupant l'activitat, els alumnes no sols han tengut temps de xerrar de materials de floristeria, sinó que també han tengut la oportunitat d'intercanviar opinions respecte als estudis a un centre i un altre, s'han escoltat comentaris sobre el seu futur en acabar el cicle i inquietuds relacionades amb el món laboral, tot emmarcat en un bon ambient que de forma espontània ha sorgit entre alumnes que s'acabaven de conèixer. 




Al mateix temps que els alumnes de formació professional realitzaven l'activitat, el taller ha anat rebent a més alumnes, en aquest cas de 4t d'ESO. Aquests s'han interessat per l'activitat que estaven duent a terme, mostrant curiositat sobretot per l'arena de colors que estaven emprant els alumnes i també per la gran quantitat de maquinària agrícola que hi ha al centre.


En acabar el matí, cada alumne s'ha emportat la seva composició i ha estat obsequiat amb un punt de llibre amb marcadors de l'IES Felanitx.



martes, 19 de febrero de 2019

AGROFIB a l'IES Felanitx



Avui dematí els alumnes de la família agrària han rebut la visita dels membres d'Agrofib, una empresa de gestió agroforestal i jardineria.

De la mà de Miquel Barceló Albacar (Tècnic de grau superior de gestió i organització de recursos naturals i paisatgístics) i Sion Barceló Colom (Tècnic de grau mitjà d'aprofitament i conservació del medi natural), els alumnes han pogut conèixer l'experiència personal de cada un d'ells: el seu passat com alumnes i el seu present com emprenedors.



Durant la xerrada els alumnes han escoltat situacions en les què es veuen reflexats, han conegut el recorregut d'aquests dos joves empresaris fins arribar a on es troben actualment i a més a més han tengut la oportunitat de posar sobre la taula inquietuds relacionades amb el món laboral.
Com a conclusions, els alumnes han pres consciència de la importància de la formació en el sector agrari així com també de la falta de mà d'obra qualificada per abastir a les demandes actuals que hi ha a la nostra zona.

El col·loqui s'ha completat amb una mostra-taller d'endoteràpia vegetal, considerant el ventall de possibilitats que aquesta tècnica ofereix i a més, els alumnes han pogut veure una pràctica al centre.





Des del departament d'agrària de l'IES Felanitx es vol agraïr la participació de Sion i Miquel en la iniciativa d'apropar els tècnics professionals del món laboral al món formatiu i esperam poder repetir l'experiència en altres ocasions.


martes, 12 de febrero de 2019

Can Axartell

Les vinyes de Can Axartell es troben a una vall localitzada al sud de Pollença, al peu de les muntanyes de la Serra de Tramuntana ocupant una extensió d'aproximadament 35 hectàrees.

El grup de Vitivinicultura visità les instal·lacions de la mà de l' encarregada de la part vitícola juntament amb l'enòleg. La finca on es situa la bodega i la vinya consta d'una possessió i després d'una petita introducció sobre la seva història explicaren al grup que no només es dediquen a la producció de vi sinó que també tenen, entre altres, oliveres.


Feta la presa de contacte i ubicats a l'àrea, primer de tot ens varen ensenyar la zona on tenien les varietats de vinya autòctona com per exemple Premsal, Giró Ros, Argamussa i Valent Blanc (varietats de raïm blanc) i també varietats negres com Callet, Manto Negro, Escursac, Gorgollassa i Giró Negre. A la finca duen a terme pràctiques ecològiques i com a anècdota ens varen contar que enguany el problema més greu que varen tenir va ser una invasió exagerada de caragolí.






Després de ensenyar-nos la vinya ens varen mostrar la part on tenien tota la maquinària per fer la feina de camp: tractors, diferents tipus d'equips aplicadors de productes fitosanitaris, maquinària per retallar l'amplada dels ceps...


Durant la visita també varem tenir la oportunitat de veure el tractorista com realitzava la prepoda amb la prepodadora, ja que coincidia amb l’hora i la temporada. Un dels aspectes que més cridà l'atenció dels alumnes va ser la  la quantitat de maquinària que tenien.



Llavors vam entrar a la bodega, la principal i major característica que té aquesta bodega és que duen a terme el procés d'elaboració aplicant el mètode de gravetat.

La bodega està construïda literalment incrustada dins una antiga pedrera. Ens van explicar que l'edifici s'havia creat exclusivament com a bodega,de manera tot estava dissenyat per facilitar el procés de producció. Com s'ha comentat, empren el mètode de gravetat. Per aquest motiu, la bodega consta de diferents nivells i a més a més, un braç grua per evitar l'ús de bombes.

Començant pel nivell arran de sòl, varem poder veure una taula de selecció òptica, desrapadores, diverses premses... i poc a poc anàrem descobrint els diferents de l'edifici seguint el camí seguit pel raïm des del moment que entra a la bodega fins que surt embotellat. Durant el recorregut vàrem poder veure bótes, dipòsits, sala de criança, laboratori... i més detingudament ens explicaren la manera de moure el vi entre els diferents dipòsits, que estaven a la darrera planta, fins l'embotelladora, que estava dues plantes per damunt sense utilitzar cap bomba. El mètode era introduint nitrogen a pressió dins els dipòsits que contenien el most i amb una mànega l'altre extrem podien transportar el vi.  Seguidament ens varen ensenyar la maquinària que utilitzaven per extreure el nitrogen de l'atmosfera per poder utilitzar-lo als dipòsits. Per continuar la visita ens varen ensenyar la sala on tenien les bótes de vi negre, i per últim l'embotelladora i el laboratori.