miércoles, 19 de diciembre de 2018

Visita a la finca Son Mesquidassa



Dimarts dia 10 d’octubre els alumnes de 3r de formació professional de grau superior de Paisatgisme i medi rural varem visitar la finca de Son Mesquidassa amb l’assignatura de planificació de cultius.



La finca està situada al terme municipal de Felanitx i tenen una explotació d'oliveres de 100 Ha. 

Allà vérem insitu com és un cultiu d’aquestes dimensions i varem poder demanar com havia estat el seu disseny i planificació. 

Entre altres aspectes ens explicaren les varietats d’olivera, les característiques de la sembra, com era el seu reg... 


També tenen una tafona on fan l’oli i ens explicarem tot el procés per a l’obtenció de l’oli.

La Família Professional Agrària en formació contínua

De la mateixa manera que els alumnes comencen el setembre amb un nou curs, també ho fa el professorat ja que mai es deixa d'aprendre. La formació iniciada aquest any pel professorat és diversa: Erasmus, apicultura, formació dual,  ramaderia, skills, viticultura... aquí teniu una pinzellada del que s'està fent.

A principis d'octubre, part del departament d'Agrària juntament amb professorat dels centres IES Josep Sureda i Blanes (Palma) i CIFP Joan Taix (Sa Pobla) iniciaren una actualització vitivinícola on han estat treballant amb especialistes del sector. En concret, es tractaren temes relacionats amb el cultiu de la vinya amb José Escalona; es va fer un repàs dels sols mallorquins i el seu maneig relacionat amb la vinya amb Jaume Vadell; Joan Rosselló intervingué xerrant de factors ambientals que influeixen en la capacitat enològica del raïm i finalment, Jesús Martínez, aportà coneixements sobre seguretat alimentària al celler.

José Escalona durant la seva ponència.
Aquesta actualització finalitzarà el pròxim mes de gener i a més, es veurà complementada amb una visita a tres escoles de vitivinicultura de la Comunitat Valenciana i Catalunya.



Durant el mes d'octubre, Catalina Pasqual va participar en un viatge formatiu organitzat per pel Servei de Millores Agràries i Pesqueres de les Illes Balears (SEMILLA) de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. El viatge tenia per objectiu conèixer els diferents models d'explotacions d'apicultura de Catalunya.Es visitaren les caseres de dos productors, la sala d'extracció dels productes apícoles, la maquinària i estris necessaris per a la manipulació, transformació i envasat dels seus productes i les seves botigues, on fan venda directa.


En primer lloc, es visitaren les caseres de l'apicultor Kilian Sampol, tant del model d'apicultura convencional, al poble de Batet de la Serra, com l'ecològic, situades al bell mig de la Fageda d'en Jordà. Es tengué la oportunitat de conèixer de primera ma la problemàtica de la vespa velutina, així com els sistemes de defensa i lluita.

El segon apicultor que visitàrem va ser en Marc Arumí. Ens mostrà el seu apiari situat dins un celller de la DO de l'Empordà i, finalment, les caixes que té situades al Parc Natural del Cap de Creus.


Durant el mes de novembre, Ana Ramal també participà en un viatge formatiu ofert per SEMILLA. En aquest cas, l'estada estava relacionada amb el sector ramader oví i agrícola, especialitzat en ametllers. Per a l'ocasió, un grup d'unes quaranta persones de diferents punts de les Illes Balears tingueren la oportunitat de visitar diverses finques, instal·lacions i cooperatives repartides per la geografia catalana i aragonesa.

Entre les visites realitzades, destacar La Borda de Pastores a Sabiñánigo, un parc de divulgació de ramat oví on els seus treballadors explicaren que compaginaven les tasques pròpies d'un pastor d'ovelles donant la possibilitat a que qualsevol persona pogués conèixer el seu ofici, essent els seus hostes "pastors per un dia"; la Cooperativa de Zuera a Saragossa, on es va poder visitar una planta de fabricació de mescla de pinsos; la Cooperativa Oviaragón on es va fer un recorregut per les instal·lacions de la seva sala d'especejament a Saragossa, també la visita d'una finca de ramat oví semiextensiva a Villanueva del Gállego i les instal·lacions d'un dels seus engreixadors a Los Monegros. Durant aquestes visites es va posar de manifest la importància de la gran tasca que duen a terme les cooperatives per ajudar en el dia a dia dels seus socis, des de la tria dels menjadors per als ramats fins als tractaments veterinaris més específics.



Finalitzada l'etapa vinculada al sector oví, s'iniciaren les visites relacionades amb el sector ametller. En relació a aquest, es visità un camp experimental d'ametllers a Lleida; una finca de producció a Ascó (Tarragona) i finalment es va fer un recorregut per les instal·lacions d' Unió, una corporació agroalimentària i societat cooperativa de Reus. A diferència de la nostra zona, en el seus cultius l'aigua no és un factor limitant, fet que comportà que es poguessin veure ametllers de 2-3 anys com si fossin els nostres amb 8 anys. Així i tot, es varen poder veure algunes similituds amb les Illes, pel què fa al maneig dels cultius i també en relació a la falta del relleu generacional en els treballs de camp.


A aquestes formacions se li sumen les reunions i intervencions del professorat en preparació d'skills i Erasmus, les quals permeten als alumnes dur a terme activitats i experiències que els enriqueixen no sols a nivell professional, sinó també personal.

sábado, 1 de diciembre de 2018

Complementant i ampliant coneixements a Fronda

Els alumnes de segon curs de FPB en Agrojardineria i Composicions Florals juntament amb els alumnes de grau mitjà de Jardineria i Floristeria (primer i segon curs) acabaren el mes de novembre duent a terme una visita a les instal·lacions d'un centre de jardineria: Fronda.

La visita s'inicià amb una primera presa de contacte amb els seus espais. Tot el grup identificà les zones que es poden diferenciar: decoració, floristeria, planta interior, planta exterior i de temporada així com també l'espai dedicat als animals de companyia.
Amb les diferents àrees ben definides, el grup es dividí en tres i els alumnes començaren a treballar per nivells. Cada un dels alumnes tenia encomanada una tasca concreta, emmarcada en un mòdul i amb uns objectius ben definits que permeteren complementar els continguts treballats a l'aula. 
En concret, els alumnes de segon curs de grau mitjà es centraren en comparar diferents col·leccions nadalenques: estils, colors, elements comuns, components singulars, punts focals, espècies vegetals associades...


Alumnes de Jardineria i Floristeria analitzant elements de col·leccions nadalenques.

D'altra banda, els alumnes de formació bàsica ampliaren els seus coneixements en l'àmbit de la floristeria analitzant arranjaments nadalencs, en els quals hi identificaren els diferents elements que els componien així com les espècies vegetals que formaven la composició. I finalment, els alumnes de primer curs de grau mitjà, complementaren una activitat ja iniciada dies abans a l'aula. Aquesta activitat, centrada en el disseny d'una zona verda de l'institut, dóna peu a que a Fronda els alumnes realitzessin un estudi d'idoneïtat d'espècies vegetals a implantar. Cada alumne, d'acord amb el seu disseny inicial, va fer una selecció de planta de temporada i de bulboses atenent a les seves característiques varietals i preus. Voleu saber com acaba el projecte? Idò estau atents al blog!

Finalment, agrair al personal de Fronda el temps dedicat als nostres alumnes ja que varen contestar els dubtes que tenien i varen fer els aclariments pertinents a fi de que es tregues el major profit a la visita.
 
Grup d'alumnes que visitaren Fronda el passat 30 de novembre.