lunes, 30 de enero de 2017

Visita al viver forestal de Menut

El passat dimarts 24 de gener els nostres alumnes de primer de grau mitjà i primer i segon de formació professional bàsica varen poder conèixer les instal·lacions del viver forestal de Menut, situat a Escorca.
La tasca d'aquest viver és conservar i fomentar l'ús de plantes autòctones de les nostres illes afavorint una jardineria sostenible. Produeixen planta per vendre i dediquen molt d'esforços a emmagatzemar i conservar les llavors de les plantes pròpies de la nostra comunitat. Per dur a terme la seva tasca conservadora tenen un banc de germoplasma en el que seleccionen les llavors de major qualitat dels diferents fruits que els arriben de diferents indrets de les Illes. Allà fan ús d'uns codis de traçabilitat per tal de classificar i ordenar les llavors de la millor manera possible i poder donar una millor qualitat al servei que ofereixen.
Altres instal·lacions que varem poder veure foren el capçal de reg, la zona de sembra, l'hivernacle de germinació de llavors i la zona de creixement i tot de primera mà. Varem quedar encantats dels tècnics que ens varen rebre
Gràcies Toni i Matilde per la vostra tasca!

Alumnes d'agràries escoltant al tècnic de Menut

lunes, 23 de enero de 2017

COM CONSTRUIR UN JARDÍ VERTICAL AMB PALETS

Els alumnes de segon del CFGM de Jardineria i floristeria hem construït un jardí vertical amb quatre palets que ja podeu gaudir a l'IES Felanitx. És tracta d'una instal·lació no massa difícil i que pot ser ecològica. Aquí aportam la nostra “recepta” per si algú li interessa construir-ne un d'igual.

Materials necessaris:
  • Malla anti-herba
  • Malla metàl·lica
  • Palets
  • Plantes (crasses, cactàcies o altres)
  • Pintura o vernís
  • Substrat orgànic (torba, fibra de coco)
Eines usades
  • Alicates, martell i tisores
  • Càvec i senalla
  • Cúter
  • Grapadora i grapes
  • Llima o paper de vidre
  • Pinzell
  • Subjeccions (brides, cargols, tacs, filferro o altres)

Procediment
1. Preparar els palets.
Tot depenent de l'estat en què es trobi el palet i l'acabat final que desitgeu, caldrà llimar-ne les osques. Seguidament s'ha de pintar o envernissar el palet per tal de protegir la fusta de la humitat. Nosaltres vam reutilitzar dos palets que estaven en molt mal estat i els vam apedaçar amb fusta nova. Hem triat el color blanc perquè dóna un aire fresc al conjunt final però malauradament resulta fàcilment embrutador. Pot deixar-se amb el color natural de la fusta si s'aplica un vernís incolor

2. Fixar malla anti-herba amb grapes a mode de sac interior del palet.
Nosaltres hem fet una variant en dos dels palets: la cara vista no duia malla anti-herba sinó malla metàl·lica (de galliner) que funciona fins i tot millor perquè subjecta millor la planta inserida.


3. Omplir amb el substrat orgànic preparat anteriorment.
En el nostre cas hem mesclat una part de torba amb dues parts de fibra de coco per tal de tenir una terra molt lleugera. Convé humitejar un poc les terres i mesclar-les bé. No cal que sigui un substrat molt nutritiu perquè no cal que les plantes creixin molt. Aquesta operació pot fer-se amb el palet en horitzontal i ficant el substrat per les ranures deixant-lo pitjat però no massa. Hem optat per no col·locar cap drenatge ja que el palet durà planta que no necessita regar gaire.

4. Plantar la combinació de plantes seleccionades seguint un esquema de plantació adient.
Nosaltres hem combinat espècies penjants amb erectes, de fulla petita i de fulla mitjana, de tons verd fosc, clar, glauc i gris. Hem usat, entre d'altres, espècies que disposàvem al viver: Aeonium, Crassula, Grenovia, Kalanchoe,Tillandsia i Vriesia. Al vostre garden vos poden aconsellar de quines són les plantes més adequades en el vostre cas. S'han de separar curosament del cossiol, estendre les arrels i introduir-les ben fixes a l'obertura creada amb ganivet a la malla anti-herba o metàl·lica en la part anterior del palet. S'ha de vigilar que les plantes tenguin suficient espai per viure i que les penjants no tapin molt les que es planten en les ranures inferiors. Hem col·locat les plantes més altes a la part superior del palet.


5. Deixar créixer les plantes en el palet tombat per a què s'assentin i desenvolupin arrels i reafirmin el substrat. El palet s'anirà inclinant cap a la posició definitiva durant almenys dues o tres setmanes. Es vigila que les plantes aferrin, es retiren i substitueixen les mortes.

6. Fixar el palet verticalment al lloc definitiu. Cal tenir molt en compte que el palet arriba a pesar molt especialment quan està banyat: anau amb cura de fer-vos mal! S'ha d'usar el material de subjecció més adient en cada cas (consultau a la ferreteria). Nosaltres hem adossat els palets a una barrera metàl·lica per això només l'hem fermada amb filferros ben tensats.


7. Gaudir del nou jardí vertical!
Convendrà fer un manteniment de reg i adobament específic segons el tipus de plantes triat.



Ha estat el primer d'aquest tipus de jardí que hem realitzat i hem comès alguns errors; per això hem après certs aspectes que cal tenir en compte que indicam a continuació:

Recomanacions
  • Aplicau un bon tractament impermeabilitzant de la fusta tan per la cara exterior del palet com per la interior: el palet lluirà millor i vos estalviarà haver de repintar-lo!
  • No premeu massa el substrat perquè deformarà el perfil del palet (farà panxa).
  • Triau molt bé les plantes que hi poseu (de baix manteniment, autòctona, xeròfits...).
  • Subjectau molt bé el palet al lloc definitiu: seria un desastre si caigués!
  • Tractau d'utilitzar productes ecològics i separau els residus que es generin durant la construcció del petit jardí.

Veure més imatges de la construcció del jardí en el nostre instagram (@fpagraria).
Què vos sembla?

martes, 10 de enero de 2017

Començant el 2017

Diguérem adéu al 2016 amb un desembre dels més plujosos dels darrers anys. Els nivells de precipitació mesurats varen venir acompanyats de diverses incidències, afectant a nivells diferents. En el nostre cas, els projectes que tenim en marxa al centre varen perillar. Entre ells els jardins del centre, instal·lacions dels hivernacles i la zona que més ha patit ha estat la destinada a l'hort. Afortunadament, tot ha sobreviscut i els danys han quedat en simples anècdotes.

Aprofitam per recordar que de dia 23 al 27 de gener tendran lloc les recuperacions de mòduls pendents de tots els nivells.

Començam el segon trimestre, enguany a 8ºC. Fins a dia d'avui, també està essent un dels geners més freds segons l'aemet però aquestes temperatures no ens lleven les ganes de seguir fent feina i de continuar treballant amb els projectes i activitats que tenim en marxa.
Endavant 2017!