lunes, 30 de mayo de 2016

Seguint les passes dels científics



La micropropagació és una tècnica de cultiu in vitro que permet l'obtenció d'una planta sencera a partir d'un petit fragment d'una altre exemplar anomenat explant. La regeneració de totes les parts de la planta a partir de l'explant és possible gràcies a la totipotència de les cèl·lules vegetals, és a dir, la capacitat que conserven per poder originar gairebé qualsevol tipus de teixit.

Posar en pràctica aquesta tècnica requereix unes instal·lacions i condicions de treball específiques que es poden establir únicament a laboratoris especialitzats. A més a més, un altre afegit propi de les tècniques in vitro és que tenen lloc en un recipient especial on es poden controlar totes les condicions que es donen, fet que diferencia aquest tipus de metodologia de les tècniques ex vitro, les quals no permeten el control total de les condicions ambientals.

Per aquest motiu, el passat 20 d'abril els alumnes de primer curs d'FP de Jardineria i Floristeria anàrem a la UIB per dur a terme la producció de tres espècies vegetals mitjançant el seu cultiu in vitro dins el marc de les activitats Demotec.

La tècnica que vàrem realitzar es pot resumir en 4 etapes:
                                          1. Obtenció i preparació del material vegetal
                                          2. Establiment del cultiu
                                          3. Arrelament
                                          4. Aclimatació

En primer lloc, duguérem a terme la recollida de material vegetal a l'hivernacle a partir de tiges de tres plantes mare diferents: Vitis vinifera (vinya), Nicotiana spp (tabac) i Antirrhinum majus (boca de lleó).
Posteriorment, passàrem a treballar al laboratori on realitzarem la desinfecció dels fragments vegetals obtinguts amb etanol i hipoclorit sòdic (Etapa 1).
Etapa 1: Obtenció i preparació del material vegetal

A continuació començàrem a treballar a la cabina de flux laminar per no contaminar els teixits vegetals. Vàrem eliminar les possibles parts danyades amb ajuda d'un bisturí, obtenint així els explants i finalment, els disposarem en tubs d'assaig els quals contenien el medi de cultiu MS (Murashige & Skoog) amb els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament dels explants i la regeneració de parts inexistents. Una vegada establert el cultiu, aquest es mantingué en una cambra frigorífica a 21ºC (Etapa 2).

Etapa 2: Establiment del cultiu

Aproximadament després d'un mes des de la nostra sembra, i mantenint-se en condicions de temperatura, llum i humitat controlades, els explants desenvoluparen noves fulles i arrels (Etapa 3).
Etapa 3: arrelament


Transcorregut aquest període de temps, hem recuperat els nostres exemplars. Actualment, es troben en fase d'aclimatació (Etapa 4), la més crítica de totes. Perquè la més crítica? En aquesta etapa, els exemplars cultivats abandonen les condicions controlades que li proporciona el creixement en recipient i passen a unes condicions ex vitro dins l'hivernacle, on les condicions ambientals no es troben tan controlades. És en aquest moment on comprovarem si el cultiu ha tengut èxit i si les noves plantes produïdes es poden desenvolupar de forma autòtrofa.
Etapa 4: aclimatació

jueves, 26 de mayo de 2016

Admissió als cicles formatius de formació professional

Informam que ja s'ha publicat el calendari del procés d’admissió a la FP per al curs 2016/2017.

El procés per sol·licitar plaça s'inicia el proper 6 de juny.
Llavors la matriculació es pot fer dins el mes de juliol.
Si algú no compleix tots els requisits per matricular-s'hi, ho podrà tornar a provar al setembre.
Així mateix disposau informació sobre els requisits d'accés i el procediment per poder cursar qualsevol dels nivell de la FP en aquest enllaç.


lunes, 23 de mayo de 2016

Destí: FIMA, Saragossa

Ara farà gairebé tres mesos que alumnes d'FP Bàsica i Grau mitjà varem partir cap a Saragossa per visitar la FIMA (Fira Internacional de Maquinària Agrícola).
 
Què és la FIMA? Es tracta de la fira de maquinària agrícola més gran d'Espanya que tengué lloc del 16 al 20 de febrer a Saragossa. En aquesta fira s'hi pot trobar qualsevol aparell relacionat amb l'activitat agrícola i ramadera a més d'oferir un punt de trobada per a gent implicada en el sector. Amb el pas dels anys, la seva celebració ha anat guanyant importància ja que la primera edició fou l'any 1941. Any rere any, ha anat creixent el nombre d'empreses expositores així com també el seu grau d'innovació referent al treball en el camp agrícola i ramader, fins al punt de que l'edició d'enguany ocupava 360 000 m2 repartits en 11 pavellons, fet que convertí el dia de la visita en una jornada ben esgotadora!

La sortida no sols es centrà al recinte ferial. També varem tenir la oportunitat de visitar el casc antic de la ciutat i gaudir de l'atmosfera del Parque de Juan Antonio Labordeta on varem estar treballant amb les diverses espècies vegetals que s'hi troben.

Per acabar, els alumnes volem agrair als professors acompanyants Víctor i Pere la seva paciència amb el grup i esperam poder tornar a repetir l'experiència en un futur. 
 

lunes, 16 de mayo de 2016

Descobrint S'Avall d'en March

El passat 22 d'abril els alumnes d'FP de Grau Superior de Paisatgisme i Medi Rural tenguérem l'oportunitat de visitar els jardins de s'Avall d'en March, situats entre la Colònia de Sant Jordi i Ses Salines.



És la finca més extensa de Mallorca, amb un total de 3760 ha, i amb una col·lecció de les més grans i diverses d'Europa de plantes Cactaceae. A més d'aquesta zona, també disposa d'espectaculars àrees enjardinades amb espècies vegetals d'arreu del món, formant un conjunt de colors i formes que conviden al passeig i relaxació dins un marc immillorable. La zones externes es complementen amb dos umbracles, un ocupat amb falgueres de diverses castes i l'altre vestit d'espècies d'interior de clima mediterrani.



Una altra instal·lació que es troba a la finca és un hivernacle amb diferents varietats de cactus en miniatura, els quals aprofiten posteriorment per renovar exemplars del jardí exterior.
A part de les àrees de jardí, també s'hi troben camps de cultiu, zones boscoses i de garriga a més d'una extensa fauna relacionada amb cada ambient.

Fou una visita agradable i aprofitosa, amb en Pere com a guia, al qual agraïm la seva tasca.


Pep Toni Gómez i Biel León, Alumnes de 2n de Paisatgisme i Medi Rural 

lunes, 9 de mayo de 2016

Ressò de la Fira comarcal d'FP i Game Over

Els passats 26 i 27 d'Abril ha tengut lloc a l'IES Felanitx la Mostra d'FP de Llevant 2016 organitzada per diferents centres educatius de la comarca i la Direcció General de Formació Professional i de Formació del Professorat amb la iniciativa “Fes-te Pro”. Per otganitzar-la ens vam coordinar 28 centres i 15 famílies professionals. L'esdeveniment; que ha comptat amb una molt bona acollida per part dels visitants al voltant de 1500, ha estat notícia a diversos medis de comunicació.

A IB3, amb un reportatge en el programa Ara mateix (minut 33). I també al canal de youtube felanitx.tv.

A més a més, la premsa (Setmanari Felanitx, Diario de Mallorca, Viufelanitx i manacormanacor) fan una menció positiva sobre l'acte així com la interacció entre les diferents famílies professionals que mostraven la seva tasca i els visitants assistents. Altres diaris, El Economista i AraBalears, també se n'han fet ressò.

La pròpia Conselleria d'Educació i Universitat emet la nota de premsa per a què els mitjans coneguin el que s'ha fet.

Al Twitter i a l'Instagram ha estat tendència #festepro com a etiqueta de l'esdeveniment.

  
I això és tot |game over| fins la propera edició de la fira!

martes, 3 de mayo de 2016

II Mostra comarcal de Formació professional 2016

La passada setmana hem acollit la II Fira comarcal d'FP a l'IES Felanitx. L'afluència a aquest esdeveniment, anomenat "Fes-te PRO",  ha estat massiva. Els visitants han pogut participar de múltiples activitats organitzades per una dotzena de Famílies professionals per tal de promocionar i divulgar els cicles formatius entre l'alumnat de 4rt d'ESO i de Batxillerat dels centres educatius de la comarques de Llevant i de Migjorn. Enguany la participació s'ha estès també al món virtual amb la difusió de continguts multimèdia amb el hashtag #festepro a les xarxes socials.
Per veure un parell d'aquestes publicacions podeu visitar el nostre Instagram o el nostre Facebook.