miércoles, 19 de septiembre de 2012

Aprendre jardineria


La revista EL MIRALL publicada per l'Obra Cultural Balear va publicar, en el seu número 225, un dossier especial sobre el món de la jardineria anomenat "Els jardins, l'oxigen de les ciutats".

Aquí teniu l'article que hi vam aportar:

Exercir la professió de jardiner requereix, apart d'amor a les plantes, coneixements de ciència, tècnica i art que s'han d'aplicar a cada lloc en concret i per uns usuaris determinats. Tenint en compte això, ensenyar aquest ofici suposa un repte ben interessant.

La formació dels jardiners ha variat al llarg de la història com ho han fet les tècniques d'ensenyament i els propis jardins. La popularització de la jardineria fa que molta gent, més o menys preparada, gaudeixi treballant en els seus jardins com una forma més d'oci. Així doncs, una persona que comenci a interessar-se per la jardineria trobarà una oferta formativa per a tots els gustos. Certes empreses de Mallorca, generalment viveristes, organitzen per als seus clients un calendari de tallers monogràfics i d'activitats lúdiques per a tota la família.

Però, a més a més, calen professionals de la jardineria. Tot i que la major demanda de treballadors qualificats i competents és en els sectors de la informàtica, hoteleria i sanitat; la Comissió europea senyala una sèrie de serveis potencialment creadors de llocs de feina que estan relacionats amb la jardineria: aprofitament i valoració d'espais públics urbans, gestió de l'aigua, agricultura biològica i diversificació de serveis turístics entre d'altres. La formació professional específica (la FP) és la que s'ocupa de formar treballadors qualificats i competents per satisfer aquesta demanda del mercat laboral en el sector de la jardineria, viverisme i floristeria. Els ensenyaments de d'FP tenen com a objectiu que l'alumnat adquireixi les competències requerides en l'ofici que ha triat i que conegui a fons les característiques del sector.

En el nivell més senzill, es pot cursar a les Illes Balears el Programa de qualificació professional inicial d'Operaris de vivers i jardins. En el nivell mitjà, i des des del passat mes de setembre, s'imparteixen els nous ensenyaments de Tècnic/a en Jardineria i floristeria. I, a partir del proper any acadèmic, s'ampliarà l'oferta formativa amb els estudis que condueixen a la titulació en Tècnic/a superior en Paisatgisme i medi rural (una actualització de l'actual Gestió i organització dels recursos naturals i paisatgístics).

En Jardineria i floristeria, amb una durada de dues mil hores, els estudiants organitzen els seus aprenentatges en diferents mòduls formatius (agronomia; instal·lacions i maquinària agràries; control fitosanitari; implantació, manteniment i conservació de jardins i floristeria entre d'altres). L'alumnat també troba l'ocasió de formar-se en Formació i orientació laboral i Empresa i iniciativa emprenedora.

L'FP de Jardineria i floristeria compta amb una part de pràctiques en empreses (Formació en centres de treball) que permet “aprendre fent” i completar tot allò que s'ha après a l'institut en el quefer diari d'una empresa del sector. Pel millor aprofitament és important la coordinació entre els tutors de l'institut i l'empresa i la motivació de l'alumnat. Així es facilita amb bona mesura la incorporació dels aprenents al món laboral ja que l'empresari jardiner coneix de primera mà el possible treballador aquest adquireix una bona experiència. Les estades en empreses d'arreu d'Europa, gràcies als programes Leonardo da Vinci i Erasmus, aporten uns beneficis que van més enllà dels estrictaments acadèmics perquè permeten reforár la seva maduresa, conèixer de prop els veïns europeus i la seva visió sobre el món de la jardineria.

Al finalitzar aquests estudis, la majoria d'alumnat treballa com a jardiner encara que alguns es decanten per continuar estudiant un grau superior de la mateixa branca i llavors a la Universitat. Apart d'això, cal tenir en compte que hom no pot aturar-se d'aprendre i que és profitós participar en fires i congressos i en les jornades tècniques impulsades amb èxit per les associacions de professionals en jardineria, viverisme i arboricultura.

Els jardiners que compten amb experiència laboral però escassa formació acadèmica poden demostrar el que es saben fer per obtenir un reconeixement vàlid en tot el territori nacional i saber les passes a seguir per obtenir una titulació acadèmica oficial. En l'actualitat els carnets professionals en el sector de la jardineria encara no són molt demanats però per a determinades tasques cal disposar del certificat d'aplicador de productes sanitaris i, per a certs treballs en altura, del certificat de grimpador d'arbres.

Per a les persones en atur, el Servei d'ocupació de les Illes balears promou la formació ocupacional també en el sector de la jardineria amb cursos impartits als mateixos instituts.

Entre els mallorquins creix l'amor envers els jardins i, per tant, la capacitat de valorar la tasca de jardineria ben feta. I, a la vegada, la incertesa domina el món laboral europeu actual. Precisament per això els professors de jardineria s'esforcen per formar els millors professionals i estar a l'aguait dels canvis constants que afecten aquesta professió: respecte per la història dels nostres jardins, necessitat d'espais verds públics, serveis a col·lectius específics, eficiència en l'ús de l'aigua, automatització d'equipaments, control de noves plagues, conservació del medi ambient, demanda d'aliments saludables, noves formes d'entendre el benestar, nous canals i formes d'aprendre... Tots aquests són nous reptes per a la formació en jardineria.


Joan Rosselló és professor de processos de producció agrària a l'IES Felanitx

lunes, 10 de septiembre de 2012

Calendari del nou curs 12/13


Per a poder organitzar la vostra agenda, aquí teniu unes ressenyes de l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats per la qual s'estableix el calendari escolar del curs 2012-13:

Els alumnes de cicles formatius de grau mitjà i grau superior de formació professional inicien les activitats lectives el dia 24 de setembre de 2012 i les finalitzen el dia 21 de juny de 2013.

Tenen la consideració de períodes de vacances:
  • Nadal: del 24 de desembre de 2012 al 4 de gener de 2013, ambdós inclosos.
  • Pasqua: del 28 de març al 5 d’abril de 2013, ambdós inclosos.

Tenen la consideració de dies festius:
  • Dia 12 d’octubre (festa estatal),
  • Dia 1 de novembre (Tots Sants),
  • Dia 6 de desembre (dia de la Constitució).

Té la consideració de dia no lectiu:
  • Dia 28 de febrer de 2013 (festa escolar unificada).
  • També tenen la consideració de dies festius durant el 2013 aquells que es determinin per la corresponent disposició de la Vicepresidència Econòmica de Promoció Empresarial i d’Ocupació. Igualment, es consideren dies festius les dues festes locals oficialment determinades. En el nostre cas són:
    • el 2 de novembre,
    • el 7 de desembre i
    • el 4 de març.

miércoles, 5 de septiembre de 2012

Matricular-se a setembre


Matricular-se a setembre.
El termini de sol·licitud de plaça als estudis de qualsevol formació professional va expirar a final de juny. Però, si compliu els requisits, encara hi sou a temps!
Per això, cal anar presencialment abans del 28 de setembre a l'Oficina d'escolarització d'FP al carrer Salvà, 14 de Palma (vegeu el mapa).
Encara tenim algunes places.
Si teniu algun dubte estam a la vostra disposició.

lunes, 3 de septiembre de 2012

Amb bon peu!


Començam el nou curs!

Després d'un bon estiu ens preparam amb ganes per aquest nou curs.

Aquest curs duu novetats ja què s'inicia el primer curs del nou títol de Formació professional de grau superior en Paisatgisme i medi rural. Així mateix continuam amb nous alumnes del PQPI d'Operari de vivers i jardins, del grau mitjà de Floristeria i jardineria i del grau superior de Gestió i organització dels recursos naturals i paisatgístics.
Enguany també celebrarem la trobada d'ex-alumnes i participarem amb diversos projectes dels quals vos tindrem informats de tot puntualment en aquest bloc i al Facebook.
Molts d'ànims a tots per a aquesta nova temporada!

It does not matter where you go and what you study, what matters most is what you share with yourself and the world” Santosh Kalwar