martes, 7 de marzo de 2023

La proximitat del vi elaborat pels alumnes de Vitivinicultura a l'IES Felanitx. Curs 22/23.

La proximitat amable del vi elaborat pels alumnes de Vitivinicultura a l'IES Felanitx

La proximitat amable és el leitmotiv que ha guiat l’elaboració dels vins SUQUÍ, SUQUINES i SUQUINETES. Aquests tres noms són termes derivats de la paraula AQUÍ. El prefix “sus-” (del llatí sursum) emfatitza el concepte de proximitat i els sufixos diminutius “-ina” i “-eta” el fan encara més amable.
Suquí, Suquines i Suquinetes són vins de Mallorca elaborats AQUÍ, a l’Institut de Felanitx. Gràcies a la proximitat de la vinya, els alumnes hem pogut treballar directament en totes les tasques requerides com la poda, el llaurat, la poda hivernal, la poda en verd i la prevenció fitosanitària. Cada dia del curs hem observat amb delit el creixement de la plantació i hem pogut apreciar com ha anat canviant al llarg de les estacions. Tot el raïm premsat per fer aquests vins fou veremat a la vinya veïna de l’institut. La majoria de les varietats de raïm són autòctones com ara el callet, mantonegro i moll. El fet d'elaborar els vins en el mateix celler de l’IES Felanitx —que actualment disposa de gairebé tot l’equipament necessari per produir vi a petita escala— ha suposat un avantatge, ja que hem pogut fer un seguiment acurat del procés. A més, per completar el procés de vinificació, s’han consumit en tot moment materials adquirits a empreses locals.

Suquí és un vi negre jove. De la collita 2022, té una coloració vermella picota brillant. El seu aroma és d'intensitat mitjana i combina notes dolces com de llepolies amb records de fruita vermella (maduixa i cirera) i aromes vegetals. En boca és sec i de bona acidesa, també ens recorda la fruita vermella. És agradable al paladar i fàcil de beure. Ideal per aquell qui gaudeixen dels vins poc astringents. Per ser un vi jove, el moment òptim del seu consum és aquesta primavera. El vi "suquí", beveu-lo suara!

Suquinesés el vi blanc d’enguany. Elaborat a partir de raïm de la varietat de Premsal (també citada com a moll) pels alumnes de Vitivinicultura en l'anyada 2022. És un vi brillant, de capa baixa i de color groc pàl·lid. Al nas presenta lleugers records de fruita blanca com ara la poma i la pera. També aboca subtils notes de fruits secs aportats per la fusta. En boca té un atac sec amb un volum lleuger i una persistència breu. És recomanable consumir aquest vi en l’any posterior a la verema. Suquines és una botella de vi de Premsal blanc, la varietat blanca i autòctona més comuna a les Illes Balears; just suquines! Suquinetes és un vi brisat. El present curs hem experimentat amb la vinificació de la varietat autòctona Premsal blanc tractant-la com si fos per a elaborar un vi negre; és a dir, amb tot el gra, incloses les pells i els pinyols. Això li ha donat al vi un color groc palla molt suau i unes aromes cítriques i de fruita blanca. En boca, és lleugerament voluminós i sedós. Hem comercialitzat aquest vi dins l'institut amb una edició limitada al dia dels enamorats, amb la col·laboració dels estudiants de Jardineria i floristeria. Suquinetes és una invitació amable a acostar-te per gaudir plegats d’una copa de vi.

Perquè pugueu gaudir de SUQUÍ, SUQUINES I SUQUINETES, els Tècnics superiors en Vitivinicultura de l'IES Felanitx han treballat en tot el procés —des de la verema fins a la comercialització— amb esforç i implicació. Han millorat les seves competències professionals tenint en compte l'actitud «km zero», evitant el transport innecessari i promovent els productes locals, de temporada i respectuosos amb el medi natural. Han aprofitat to el bo que tenim su-aquí.


Els alumnes de Jardineria i floristeria (cicle formatiu de grau mitjà) han elaborat l'ornamentació floral de l'esdeveniment per a la presentació dels vins inspirant-se en les característiques dels vins.

Quin dels tres vins us fa més ganes tastar?





-

No hay comentarios:

Publicar un comentario