viernes, 30 de abril de 2021

La flor del mes: l'orquídia barca





A

Són moltes les espècies d’orquídies, la majoria d’elles tenen un origen tropical i moltes són epífites (creixen sobre la soca dels arbres). Les que podem trobar fàcilment als vivers i, per tant, les més venudes són les dels gèneres: Angelonia, Cambria, Cattleya, Cymbidium (orquídia barca), Dendrobium, Miltonia, Odontoglossum (orquídea Tigre), Oncidium (ballerines), Paphiopedilum (sabatetes), Phalaenopsis, Vanda i Zygopetalum. Sens dubte, els avenços tècnics que han facilitat el cultiu intensiu creixent en els últims anys, han alçat la Phalaenopsis i la Cymbidium al consum massiu i l’èxit de vendes. D’aquesta última planta, la Cymbidium grandiflorum i els seus híbrids parlam en aquest mes d’abril.


El gènere Cymbidium, inclòs en la família de les orquidàcies, agrupa una cinquantena d’espècies diferents. Són plantes monocotiledònies i perennes, totes elles amb flors prou grans i vistoses de simetria bilateral. Les fulles herbàcies són allargades (de dos pams o més) i una mica rígides però, el seu interès principal, està en les vares florals.


Es compra generalment com a planta d’interior en un petit cossiol ple d’un substrat específic (no necessiten molta terra). D’altres gèneres d’orquídia venen en cossiol transparent incolor perquè les arrels aèries (de color gris-verdós) puguin rebre la llum del sol i fotosintetitzar. En llocs molt càlids sobreviurien a l’exterior però mai resistiran gelades i mai no floreix a l’estiu.


En realitat, l’orquídia barca és molt poc exigent i això fa molt fàcil el seu cultiu. El més important és no anegar-la per evitar la pudrició de les seves arrels. També ha de rebre gran quantitat de llum per a que es mostri vigorosa. Els canvis de temperatura entre dia i nit afavoreixen la floració si la variació no és molt dràstica.


Com que la flor és gran, de textura cerosa, i pesada és convenient subjectar la vara floral amb una canyeta clavada al cossiol o a un altre suport decoratiu; d’aquest manera aconseguirem que no tombi i que quedi ben vistosa. Pot durar entre sis i dotze setmanes si es cuida bé.


Com a flor tallada s’usa en ocasions molt especials ja que es cara i no dura gaire; per tant, la incorporam en arranjaments de categoria com en rams de núvia o altres composicions de luxe que desprenen aromes delicades.


A les floristeries la podem trobar tot l’any tan en cossiol com en flor tallada. Algunes vegades es presenta una sola flor ben gran en una capsa decorativa. També venen adob específic per a orquídies que ens permeten assegurar la llarga vida d’aquestes plantes tan interessants.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario