martes, 12 de enero de 2021

El nap

El nap (Brassica rapa var rapa) és una planta amb flor de la família de les brassicàcies, o crucíferes. És una família molt àmplia i com a característica comuna tenen les flors de quatre pètals en creu. 

Creix en climes temperats i freds, i antigament formava part de la dieta europea de manera habitual fins que va ser substituït per la patata.

La part que més es valora per a l'alimentació és l'arrel, que segons la varietat pot presentar grandàries, formes i colors variables. La seva polpa sol ser blanca i està coberta per una pell fina de color groc, blanc, i fins i tot de vegades verd o porpra. La forma pot ser rodona, aplanada o cilíndrica.                        

Les llavors del nap són petites i el planter han de tenir un bon control d’humitat per la germinació. La terra del planter ha d’estar ben llaurada, ferma i lliure de males herbes i terrossos. 

Naps acabats de treure


Algunes varietats comunes són:


  • El Nabet de Teltow, petit i de color blanc cremós.

  • El Nap de Maig, de color blanc i forma esfèrica es troba disponible al mercat durant els mesos de maig i juny.

  • El Nap de Tardor, de pell vermella o verd, amb carn blanca, és de major grandària que el nap de maig i el seu sabor més fort, es planta a l’estiu i es recol·lecta a la tardor.

  • El Nap Stanis és de color porpra, fulles mitjanes i bona textura.

  • El Nap Virtuts-Martell, blanc, allargat, molt tendre i dolça.

  • El Nap Bola de Neu, petit i arrodonit i de carn blanca, tendra i gust delicat. 



                                                            Ensalada de nap


El nap té molts de beneficis; és un aliment humil i a vegades oblidat, però que caldria recuperar per a la dieta d’hivern, ja que conté una bona quantitat de vitamines del grup B i minerals que ens ajuden a afrontar l’època freda de l’any. A més, tant l’arrel com les fulles contenen substàncies nutritives notables. També se li atribueixen propietats expectorants, antinflamatòries i tranquil·litzants. El nap es pot menjar cru, amb ensalada o cuit, per exemple en puré.


 

                                                                Puré de nap


No hay comentarios:

Publicar un comentario