martes, 5 de mayo de 2020

A casa també es poden fer pràctiques! (Part I)

Una de les competències professionals, personals i socials que es treballa al cicle de Formació Professional de Jardineria i Floristeria és la d'adaptar-se a les noves situacions laborals originades per canvis tecnològics i organitzatius en els processos productius, actualitzant els coneixements emprant els recursos existents per a "l'aprenentatge al llarg de la vida" i les tecnologies de la comunicació i la informació. La situació sobrevinguda pel COVID-19 ha donat lloc a un escenari de treball en l'àmbit formatiu que ha obligat a explotar al màxim el desenvolupament de la competència citada. Alumnes i professors s'han vist obligats a adaptar-se a una nova forma de treball per seguir assolint els objectius formatius on el Webinar ha passat a formar part de la nostra rutina diària: les classes s'han transformat en vidoclasses i videoconferències, les tutories individuals i grupals es duen a terme mitjançant videocridades i videotrobades, les plataformes educatives han passat a ser els quaderns dels alumnes i les xarxes socials són un recurs que mai havia estat tan emprat en les nostres aules virtuals gràcies a les iniciatives de diversos sectors professionals.


Avui us presentam una de les activitats que estan realitzant els alumnes de grau mitjà dins el mòdul de Producció de Planta i Pans d'Herba en Viver. Aquest mòdul es caracteritza per tenir una part teòrica complementada amb una gran part pràctica on els alumnes aprenen a planificar i obtenir produccions d'espècies vegetals fent ús de diverses tècniques de propagació. La darrera activitat pràctica realitzada al centre va ser l'avaluació de la producció d'Echium candicans. Els alumnes realitzaren una reproducció fent ús d'esqueixos de tija durant el mes de setembre i a principis de març feren l'entrega dels exemplars juntament amb una coavaluació de la producció per part dels companys de classe.


El confinament implantat no ha aturat aquest tipus d'activitats pràctiques i manipulatives, sinó que ha donat peu a que els alumnes explorin els recursos que tenen al seu abast per resoldre els reptes plantejats pels docents.  Durant aquests dies de formació no presencial, una de les activitats proposades ha estat la propagació de planta fent ús de tècniques de reproducció asexual. Els fonaments teòrics de cada tècnica varen ser treballats prèviament i ara ha estat el moment de que els alumnes, a casa, demostrin les seves habilitats. A continuació es mostren alguns exemples dels treballs de l'alumnat:


Aquesta pràctica s'inicià el passat 20 d'abril. Setmanalment els alumnes comparteixen el seguiment dels seus exemplars, seguiment que s'allargarà fins a la primera setmana de juny, moment en què les diferents produccions seran avaluades. Com es fa el seguiment? Molt senzill! Cada setmana es proporciona a l'alumne un codi de color i forma, d'aquesta manera, setmanalment, els alumnes envien una fotografia amb el codi pertinent visible i la data de realització de la fotografia, confirmant d'aquesta manera la veracitat de la tasca.

Estau atens a com acaben les propagacions realitzades pels alumnes!

No hay comentarios:

Publicar un comentario