martes, 3 de marzo de 2020

Es pot obtenir una planta sencera a partir d’un petit fragment?

El passat 20 de febrer els alumnes de Grau Mitjà de Jardineria i Floristeria juntament amb els alumnes de Grau Superior de Vitivinicultura dugueren a terme un experiment relacionat amb el camp de la Biotecnologia, en concret un assaig de micropropagació de planta.


Aquesta activitat es troba organitzada dins el marc del DEMOTEC amb la participació dels alumnes del Grau d’Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

La jornada s'inicià amb una primera presa de contacte amb les etapes pròpies d'un cultiu in vitro i amb les aplicacions d'aquesta tècnica de propagació, tant en l'àmbit viverístic com en el camp de la investigació. 


Posteriorment, es visità la petita plantació de vinya de la UIB així com també el seu hivernacle d'experimentació on els alumnes dugueren a terme la recollida del material vegetal de partida corresponent a Mentha sp (Etapa 0).




Seguidament, es procedí al tractament i desinfecció del material vegetal per a poder establir posteriorment el cultiu (Etapa 1). D'aquesta manera, els alumnes varen obtenir de la planta mare petits fragments de tija (seccions nodals), realitzaren la seva desinfecció amb etanol i hipoclorit sòdic i finalment disposaren les petites porcions vegetals en tubs amb medi de cultiu (M&S). 

Finalment, el conjunt de tubs fou disposat en la cambra de cultiu a 25ºC amb un fotoperíode de 16 hores amb la finalitat de que es desenvolupin i els multipliquin els brots (Etapa 2).


La següent etapa consisteix en que cada brot desenvolupi les seves pròpies arrels (Etapa 3) i finalment es durà a terme l'aclimatació de cada una de les plantes a les condicions ex vitro (Etapa 4). Evidentment, han de passar unes setmanes per poder veure els resultats de la pràctica però una vegada hagin arrelat els cultius que va fer cada un dels alumnes es podrà fer un balanç del rendiment obtingut i es duran a l'IES Felanitx els exemplars produïts per a poder continuar amb el seguiment de la producció en les nostres instal·lacions.


D'altra banda, els alumnes també varen tenir la oportunitat de dur a terme una segona pràctica. En concret realitzaren una preparació histològica d'epidermis foliar de la mateixa espècie vegetal (Mentha sp) per a poder observar els estomes en el microscopi. Durant l'observació, els alumnes pogueren veure les cèl·lules oclusives i s'explicà la seva funció relacionada amb l'intercanvi gasós. A més a més, es posaren de manifest els estudis vigents a la UIB en relació amb l'activitat estomàtica i la seva relació amb l'eficiència en l'ús de l'aigua de reg i la influència del canvi climàtic.


Des del departament d'Agrària i Indústries Alimentàries es vol agrair la dedicació dels monitors de l'activitat, en Tomeu i en Guillem, i en especial la seva dedicació per resoldre totes les inquietuds i els dubtes que els alumnes varen tenir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario