lunes, 10 de junio de 2019

COMPOST


Som els alumnes de 1r GM Jardineria i Floristeria i la finalitat d'aquesta publicació és explicar què és i com es fa el compost.



El compost és un producte obtingut a partir de diferents materials d'origen orgànic, com llots de depuració, fems, fracció orgànica de residus sòlids, residus agropecuaris i altres, els quals són sotmesos a un procés biològic controlat d'oxidació anomenat compostatge. Aquesta matèria orgànica ha estat descomposta i reciclada gràcies als microorganismes i altres organismes com els cucs. Finalment, l'emprarem com a fertilitzant orgànic i esmena del sòl.
El compost és un ingredient clau en l'agricultura ecològica.


El material necessari és:
- EINES: Càvec, forca, pales, tractor, remolc, manguera, carretes, porgador.
- MATÈRIA Primera: Restes orgàniques de males herbes, podes etc.


Com ho hem fet?
L’hem fet amb restes de podes, males herbes, palles, aigua i temps que és molt important també! Trituram el material orgànic i anam mesclant material verd i material sec, l’acaramullam, i de tant en tant treim tot el material, el giram i el tornam a acaramullar.


La pila després d’un cert temps necessita voltejar perquè els bacteris que són els encarregats de la transformació necessiten oxigen i per això és tan important el voltejat. També regam si la humitat és baixa per tal que els bacteris es pugin hidratar.

Ja ho tenim?
Sabem si ha acabat quan a passat un cert temps mínim 4-6 mesos, també amb una grapada l’estrenys i la mà no queda soada sinó humida, també un altre indicatiu es l’olor a bosc humit i el color negre a fèrtil.

Un altra indicador és que no s’hi reconeix cap tipus de resta. De totes maneres, si la pila contenia materials molt lignificats i poc esmicolats, és fàcil que encara hi siguin. En el nostre cas, el que hem fet es porgar el compost i introduir aquestes restes vegetals en una nova pila, ja que encara necessiten més temps.






















Un dels principals problemes que hem trobat és l'elevada presència de plàstics entre els restes vegetals. Aquests materials no són compostables i per tant és molt important que els tirem als contenidors adequats.















No hay comentarios:

Publicar un comentario