martes, 22 de mayo de 2018

Visita a la planta de compostatge de TIRME

Com ja és ben sabut, la matèria orgànica és un element clau de la fertilitat del sòl ja que en millora l'estructura i aporta nutrients que s'alliberen lentament, al ritme que els microorganismes del sòl els van metabolitzant i van morint. 

Desgraciadament la matèria orgànica és també un dels components del sòl que, en terres agrícoles, minva més ràpidament degut a l'exportació que se'n fa amb les collites i el maneig del sòl, a vegades excessiu, que fa que aquest recurs tan preuat es perdi, s'oxidi, i passi a formar part de la matèria inorgànica. Una altra pràctica molt comuna és la crema de les restes de collita i restes de poda. D'acord, és la manera més ràpida i econòmica de fer-les desaparèixer, i vet aquí el problema: que en realitat no "desapareixen", en cremar-se passen a ser CO2, gas d'efecte hivernacle, i H2O i per contra es perd un recurs molt valuós.

Recepció de llots i matèria orgànica triturada

És per això que molts agricultors i jardiners, si volen tenir bones collites i unes plantes saludables, han de fer un seguiment de la matèria orgànica de les seves terres i fer-ne aportacions. I què poden aportar? Fems, purins però també compost. El procés de fabricació de compost a gran escala és el que vam anar a veure fa uns dies els alumnes de Grau Mitjà i de FP Bàsica de Floristeria i Jardineria de l'institut.



Visió dels canals-rasa, des de l'extrem de recepció

A Felanitx l'empresa TIRME gestiona, des de l'any 2000, la planta de compostatge a on es tracten els llots provinents de les estacions depuradores que hi ha aprop. La planta es va dissenyar per al tractament de 8000 tones de llots anuals i funciona a ple rendiment.

Voltadora de canal automàtica







El sistema de tractament és el de compostatge accelerat, que utilitza un reactor dinàmic en forma de canal-rasa a on s'hi posa per un extrem una mescla de llots i restes de poda triturades en una proporció 1/3. El moviment de la mescla es realitza amb una voltadora de canal automàtica que poc a poc va remenant el material i el fa moure cap a l'altre extrem, a la part de descàrrega. La mescla es passa 7 dies en la rasa, des de que entra fins a que surt per l'altre cap. És en aquest període a on es dóna la fase termòfila del compostatge, arribant a temperatures de fins a 70ºC. Un altre paràmetre molt important i que cal monitoritzar és el nivell d'oxigen que és necessari per a la descomposició aeròbica de la matèria orgànica. Aquest es veu afavorit per el moviment i per un sistema d`aspiració d`aire situat sota els canals que també serveix per  controlar els olors. Però el compost encara no està llest: caldrà tenir-lo en munts durant uns mesos per tal de que maduri i tamisar-lo amb un garbell rotatius o trommel per acabar de llevar els elements grollers que hagin quedat i aconseguir així un bon compost. 
Sortida dels canals rasa i trommel


I potser pensareu que aquest compost no és de fiar. Bé, l'empresa realitza anàlisis periòdiques del compost i en dóna una còpia a cada client, que així pot saber també el contingut en macronutrients i altres elements que li servirà per ajustar el pla d'adobat.
Producte final i full d'anàlisi del compost










Queda clar que és un bon producte i a un preu assequible (3 euros el metre cúbic), ja que hi ha llista d'espera per comprar-ne!  

No hay comentarios:

Publicar un comentario