jueves, 15 de febrero de 2018

Qüestió de temps
per Ramon Obrador Canet

L'IES Felanitx visita la delegació autonòmica de l'AEMET.
 Font:https://twitter.com/aemet_baleares
El passat dimecres dia 14, alumnes de Batxillerat i del Grau Superior d'Agràries de l'IES Felanitx visitaren la seu de la delegació autonòmica de l'AEMET, l'Agència Estatal de Meteorologia. La seva tasca no només consisteix a recol·lectar dades de les més de 30 estacions meteorològiques d'alta precisió distribuïdes a l'arxipèlag i que recullen valors a temps real, de temperatura, humitat, vent, pressió i pluviometria a partir de les quals en generen estadístiques.

Utilitzant complexos models matemàtics generats per ordinador i amb l'ajut de les imatges generades pel satèl·lit EUMESAT, són capaços de fer previsions que serveixen per evitar pèrdues humanes i materials, així com un major aprofitament dels recursos naturals. Aquestes prediccions serveixen a l'hora de planificar els vols comercials, per saber quin serà l'estat de la mar, per saber quanta radiació solar rebrem i podrem convertir en energia, per saber quin index d'incidència tendrà el pol·len damunt les persones al·lèrgiques o per saber quanta d'aigua haurem de regar un determinat cultiu.

Font:https://twitter.com/aemet_baleares

Les aplicacions al món agrícola no acaben amb l'aigua de reg, gràcies als experiments realitzats a universitats i altres centres de recerca i les dades recol·lectades per l'AEMET podem establir dates molt concretes per a la sembra, germinació i les diferents fases de desenvolupament així com una estimació de la quantitat d'aigua necessària durant tot el procés que ja ens orientarà sobre quins costs d'energia i aigua haurem de repercutir en el producte final.

Les previsions de calabruix o de vent fort ens podran ajudar a prevenir desperfectes en instal·lacions com ara els hivernacles o túnels, o a protegir els arbres més sensibles amb malles. També és important tenir en compte el vent a l'hora de realitzar algunes tasques com la sembra de llavors, l'aplicació de fitosanitaris i adobs o el reg per aspersió, per no perdre recursos de manera innecessària.

Algunes gelades també es poden evitar amb l'ajut d'aquestes dades, regant a una determinada hora de la matinada propiciarem que l'intercanvi de calor entre les molècules d'aigua no s'arribin a glaçar. Tècnica actualment emprada a Sa Pobla.

El que algunes tasques de la producció agrícola estiguin completament automatitzades emprant dades meteorològiques in situ i en temps real; és, i mai més ben dit, qüestió de temps.


No hay comentarios:

Publicar un comentario