lunes, 1 de febrero de 2016

L'art de l'ikebana (Mòdul de Composicions florals i amb plantes)

Els alumnes de segon del CFGM de Jardineria i floristeria hem realitzat els nostres primers ikebana.



L'ikebana és l'art zen japonès de decoracions florals. És, a la vegada, molt senzill i molt disciplinat tractant d'acostar-se a la natura amb respecte i, a través de la contemplació i una tècnica especial, arribar a obtenir expressions artístiques i espirituals. Es pot comparar als rituals que segueix la cultura japonesa en l'art de la cal·ligrafia, la cerimònia del te o les arts marcials.

El seu origen es remunta a la intenció d'honrar la i fer perdurar la bellesa efímera de les flors per part dels monjos budistes del segle VII dc. Després es considerà com un passatemps dels guerrers samurais. Avui en dia s'han fet popular un estil decoratiu oriental que si no és ben bé ikebana s'hi aproxima en la composició minimalista. Actualment hi ha escoles d'ikebana repartides arreu del planeta i suposen una oportunitat d'estar en contacte amb la cultura japonesa mil·lenària. Tot i que no és un producte molt comercial en les floristeries, cada vegada hi ha més gent interessada en participar de tallers d'arranjaments florals passant una estona agradable i culturitzant-se. En les associacions culturals orientals hi ha moltes opcions per als aficionats que hi vulguin dedicar part del seu temps lliure.

Per nosaltres ha estat una nova experiència el tractar d'elaborar aquests tipus de decoració i no ha semblat fàcil al principi perquè les normes per col·locar les flors són molt estrictes i perquè el silenci, la concentració, la meticulositat i la consciència atenta són molt necessaris per fer-los bé. Tampoc no és fàcil assumir les idees orientals sobre el que es considera guapo: les composicions han de crear espais buits, ser asimètriques i representar diferents simbologies (cel/home/terra).

Els materials usats no són difícils de trobar: l'ikebana és per definició auster i, per tant, no és imprescindible disposar d'un gran volum de flors. Qualsevol branca, fulla o fruit és, en teoria útil i de cada una d'elles s'ha de trobar i mostrar el millor aspecte (respectant les seves formes i, a la vegada, conduint-les cap als punts que ens interessa en l'arranjament; com si fos un bonsai). Però cal trobar recipients específics per a cada estil: un recipient baix i ample per fer moribanao llarg i estret per a fer nageire. També és imprescindible tenir un bon kenzan (cercle metàl·lic molt pesat del que sorgeixen pues per a clavar-hi les branques).

El professor ens ha posat un emoji de whatsapp (la flor blanca) que simbolitza un treball escolar molt ben fet; la frase que s'hi pot llegir diu taihen yoku dekimashita, o siga “bona feina”.
El teniu també al vostre mòbil! Qui s'anima a preparar un ikebana? Teniu els nostres exemples en un àlbum del nostre facebook: aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario