jueves, 10 de junio de 2021

Que hi ha més enllà d’en Roca?


Els alumnes del primer curs de Formació Professional Bàsica en Agrojardineria i composicions florals hem visitat l’estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del nucli de Felanitx.

Hem conegut les seves instal·lacions i una vegada allà els tècnics que hi treballen els han explicat el procés de depuració que porten a terme.


Primer de tot, amb una pala especial i uns filtres separen en separen la fracció sòlida (tovalloletes humides, bastonets netejadors, llaunes, etc.). Després d’això ho condueixen cap a una “piscina” on es mescla l’aigua bruta amb llots actius. Aquest llots actius contenen microorganismes que s'alimenten de la matèria orgànica dissolta i en suspensió a l’aigua.





Després, les restes de llots actius i l’aigua depurada es separen tranquil·lament per decantació. Finalment l’aigua depurada es enviada a la llacuna de Son Navata on s’hi està creant un ecosistema de zona humida on hi predomina el canyet i les aus.


Per altra banda, les restes  de llots actius són enviats, després d’un procés per a l’espessiment i un altre d'assecat i centrifugat, a la planta de compostatge. Aquí seran mesclats amb restes de poda per a convertir-se en compost. Aquest compost esdevé un fertilitzant òptim per a tot tipus de cultius.


Ha estat una visita que ens ha ajudat a conèixer la tasca dels tècnics ambientals i de la importància d’evitar l’abús del consum d’aigua i sobretot l’evidència que tots som responsables d’evitar la contaminació.


Has visitat qualque vegada una depuradora d'aigües residuals? Ho recomanam!


No hay comentarios:

Publicar un comentario