lunes, 13 de noviembre de 2017

Visita tècnica al Cementeri de Felanitx per a l'anàlisi d'art floral funerari


Els alumnes de Floristeria (de la FP Bàsica i del Cicle formatiu de grau mitjà) hem visitat el Cementeri de Felanitx just després del Dia dels difunts i de la festa de Tots Sants. Aquesta ocasió ens permet comprovar que continua amb força la tradició d'honrar les persones que han deixat aquest món amb rams de flors. Els cementeris ens causen impressió perquè no estam acostumats a anar-hi i perquè normalment evitam parlar de la mort a no ser que sigui en la ficció. Halloween és una festa importada que de cada vegada és més i més popular. Això te alguns avantatges per a omplir el nostre oci i per a que distints tipus d'empreses facin bon negocis. Però aquí, enlloc de carabasses retallades, ja existia una celebració des de fa molts i molts d'anys a la nostra manera.


El cementeri de Felanitx estava molt net i ben arreglat amb plantes florides. Els familiars o amics dels seus residents havien deixat abundants ofrenes la qual cosa ens va permetre veure centenars de rams i analitzar-ne alguns des del punt de vista professional d'un florista.


Hem comprovat que la major part dels rams eren fets de flor natural. Molts pocs incorporen flor artificial (de plàstic, majoritàriament). El motiu pot ser perquè com que es tracta de la festa de Tots Sants, la flor ha de ser natural perquè és la més guapa i efímera: tard o d'hora es mor com nosaltres i cada any s'ha de repetir la visita per renovar les flors. La flor natural representa que la vida és efímera.

Les espècies ornamentals amb flors vistoses més usades són els crisantems (o estranys, perquè són abundants en aquesta temporada), les roses (perquè són clàssiques) i els gladiols (perquè també són de temporada, de fàcil cultiu i no molt cars).
També hi ha unes espècies molt usades però que no tenen flors vistoses; són les que s'usen per com a cobertura de base. Generalment són plantes que tenen fulles llustroses com l'aràlia, les palmeres ornamentals, la Paniculata, les costelles d'Adam, les fulles de saló, el baladre i, entre totes elles destaca la falguera “cuir”.
Hi hem vist altres espècies que usades amb menor quantitat aconsegueixen accents especials en els arranjaments: orquídies, flors tropicals i altres plantes cistelleres.

Per a què els centres florals durin es construeixen sobre esponja floral (material lleuger que aporta aigua de forma gradual a les tiges) col·locada dins una terrina de material plàstic. En alguns casos s'embolcallen amb paper de cel·lofana que retén l'aigua. Hem vist que era molt important que cada part del arranjaments estigui ben subjectada.

La forma més habitual de centres és la d'un ram d'una sola vista (perquè es disposen adossats a les làpides). I vist de davant tenen forma semiesfèrica.

També hem vist panteons amb composicions enormes on es conjugaven diferents arranjaments.

Els rams més cars duien plantes tropicals amb abundància i els més barats estaven elaborats amb pocs materials recollits en jardins i horts particulars.

La visita al cementeri ens ha permès veure com floristes i particulars fan la seva aportació per continuar amb la celebració del Dia dels Difunts i Tots Sants.



T'agrada el Halloween?
Ho celebres d'alguna manera, tu?





Per a més informació vegeu la col·lecció Tradicionari de Mallorca.

1 comentario:

  1. El Halloween em sembla divertit, molt festiu. Entenc que hagi arribat per quedar-se. Una globalització més.
    M'entristeix que les tradicions més pròpies d'aquí com la Castanyada, menjar moniatos i bunyols es vagin perdent. Selecció natural?

    ResponderEliminar