lunes, 16 de noviembre de 2015

POT UN MATEIX ORGANISME SER INDIVIDU PLAGA A UN INDRET I NO A UN ALTRE?


Esbart de Sturnus vulgaris

Es considera organisme plaga a qualsevol animal que doni lloc una situació de danys econòmics, entre ells els danys ocasionats a cultius. L'hàbit alimentari d'un organisme, entre altres,  és un  factor determinant per a consider-ho un individu plaga. Així, gairebé tots els organismes que s'alimenten de plantes (Fitòfags) es consideren plaga, mentre que aquells  que s'alimenten d'insectes (Insectívors) generalment es consideren organismes beneficiosos. No obstant, existeixen espècies amb la capacitat de canviar els seus hàbits alimentaris segons l'època de l'any, passant de ser organismes beneficiosos a ser considerats plaga. A les Illes Balears trobam un exemple ben conegut.

Parlam de l'estornell vulgar (Sturnus vulgaris) el qual es pot reconèixer perquè es mou en grans esbarts de centenars a milers d'exemplars. L'adult és negre i brillant amb reflexos verds a l'estiu; a l'hivern, el seu plomatge és similar però amb petites taques blanques a l'esquena i ventre. Té un bec cònic, llarg, punxegut, de color groc  i les potes llargues i fines de color marró rosat.
Exemplar adult de Sturnus vulgaris
 
Aquest ocell és molt apreciat a l'Europa de l'est durant la seva època de cria, ja que és insectívor. Durant la seva migració hivernal a la zona Mediterrània, passa els dies alimentant-se de  fruits com cireres, raïm i olives. Durant la nit, els esbarts es desplacen a dormitoris urbans, motiu pel qual arriben a causar molèsties greus perquè produeixen grans quantitats d'excrements i soroll.




  
*Alumnes que han elaborat aquest article:  Ramon Obrador, José Miguel Reigal i Salvador Martínez (1r curs de GS PMR).


No hay comentarios:

Publicar un comentario